Hlavní obsah

Muž, který přežil koncentrační tábory, odpovídal čtenářům Novinek

Novinky, Stanislav Dvořák

"Jak je možné, že tu mašírují neonacisté a policie je chrání?" říká devadesátiletý Adolf Burger, který prošel několika koncentračními tábory, padělal na rozkaz nacistů libry a dolary a inspiroval tak film Ďáblova dílna nominovaný na Oscara. V pátek odpovídal na on-line chatu čtenářům Novinek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Adolf Burger na on-line chatu

Článek

"Stanete-li se neonacisty, stanete se vrahy. Jak je možné, že na Václaváku mašírují neonacisté a policie je chrání? Tím je vina vláda. Neonacisté jsou všude a v demokracii můžou chodit volně a hajlovat," napsal v úvodu chatu čtenářům Burger.

Rozhovor s Adolfem Burgerem, padělatelem z Ďáblovy dílny

Zdroj: Stream.cz 

"Teď někdo přijde s tím, že neexistoval nacismus... Dával jsem si jen otázku, kde byl tehdy Bůh, to bylo to jediné, na co jsem myslel. Dostal jsem se v Osvětimi do komanda, kde se pracovalo na rampě, viděl jsem všechny transporty, 80 tisíc lidi, kteří šli do plynu," pokračoval, "v roce 1972 jeden nacista v Německu rozšířil statisíce letáků, že dá deset tisíc marek tomu, kdo dokáže, že existovala Osvětim. Od té doby jsem jezdil po Německu a dělal přednášky."

"Jednou zazněl rozkaz, abych se dostavil k vedoucímu lágru - bál jsem se tam jít, ale když jsem tam přišel, musel jsem říct své číslo a on mi řekl, jestli jsem typograf pan Burger. Takové odborníky, jako jste vy, potřebujeme v Berlíně v tiskárnách, budete tam pracovat, budete žít jako dřív. Ale odtamtud se nedostávali lidé živí. Nevěřil jsem tomu. Dostat se ven, to bylo nemožné. Druhý den ráno jsem se hlásil u SS, kontrolovali čísla a vyvedli nás ven. Šli jsme do Osvětimi, kde jsme byli v karanténě tři týdny kvůli tyfu. Pak nás teprve vzali rychlíkem pryč až do Berlína. V Berlíně plno vojáků a žen a dětí, to jsme dlouho neviděli. Vzali nás do vlaku a pak jsem se dostal do padělatelské dílny Sachsenhausenu," popsal svůj neobvyklý osud.

Česká vláda by měla neonacisty zakázat

Některé otázky směřovaly i na izraelsko-palestinský konflikt. "Izrael je kapitola sama pro sebe, nejsem historik a nechci posuzovat, co je a není pravda. Těžko lze soudit, co se tam děje a i jinde. Je to politický problém a já nemám dostatek informací. Důležité je udělat mír. Jak je možné, že velké státy jako Amerika nejsou schopné s tím skoncovat? Nejde zabít všechny Araby, ani všechny Židy, mocnosti stvořili stát Izrael a teď se dívají na to, jak stále umírají lidé, kteří za nic nemůžou. Nechápu a nechci posuzovat jejich motivy," uvedl Burger.

"Naše vláda i ostatní by měli zakázat nacisty a nepustit je do vlády jako v Německu. Oni podporují neonacisty, dokonce český soudce je osvobodil, nechápu to, jak to mohli udělat. Nemají je nechat pochodovat a hajlovat," uzavřel enegický a vitální devadesátiletý muž, kterému prý největší radost dělá to, když vidí kina plná mladých lidí, které zajímá "ten náš film", jak říká.

Burger se už chystá na předávání Oscarů v Los Angeles, kam byl pozván jako host. Kvůli filmu Ďáblova dílna jezdí do zahraničí velmi často, svůj životní příběh už vyprávěl v Německu, ve Velké Británii či v Japonsku.

Snímek popisuje operaci Bernhard zahájenou v roce 1942 nacisty v čele s inspektorem Bernhardem Krügerem. Nacisté nechali zbudovat v koncentračním táboře Sachsenhausen padělatelskou dílnu, ve které vězni museli zfalšovat asi 134 miliónů liber. Smyslem akce bylo rozvrátit finanční oběžní systémy nepřítele.

Reklama

Výběr článků

Načítám