Hlavní obsah

Dozorce vězňům zajišťoval přísun alkoholu a drog

– PLZEŃ
Právo, Patrik Biskup

Na cele číslo jednapadesát v plzeňské borské věznici to několik měsíců v průběhu roku 2003 vypadalo jako na pořádném flámu. Vězni dostávali pravidelný přísun alkoholu, drog a z mobilního telefonu volali, kam se jim zachtělo. Vděčit za to mohli tehdejšímu dozorci Tomáši Formanovi, kterého podplatili, aby si mohli zpříjemnit pobyt za mřížemi. Dnes již bývalý nadstrážmistr v úterý usedl na lavici obžalovaných.

Článek

Státní zástupce ho viní z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a nedovoleného držení omamných a psychotropních látek. Forman u Okresního soudu Plzeň-město využil svého práva o odmítl k celé věci vypovídat stejně jako v přípravném řízení před policejním vyšetřovatelem. Senátu pouze sdělil, že u vězeňské služby už nepracuje a že se živí jako hutník v plzeňské Škodovce.

Podle žalobce Forman kšefty dojednával s odsouzeným Miroslavem Kombercem, který tehdy ve vězeňské hierarchii zastával významné místo. "Za úplatu mu přinášel alkohol, který do věznice pašoval v pet lahvích. Postupně artikl rozšířil o drogy od marihuany přes amfetamin až po heroin. Navíc Kombercovi obstaral i mobilní telefon," řekl státní zástupce Jiří Růžička.

Podle něho Forman drogy získával od Kombercovo příbuzných a známých na svobodě, kteří je posílali do Formanem pronajaté poštovní schránky. "Odtud je Forman vybíral a pronášel do věznice," upřesnil Růžička.

Utajený svědek

Jeden z utajených svědků, který vystupuje v trestním řízení pod jménem Josef Novotný a který bydlel v té době na vyhlášené cele, řekl, že Komberc z cely normálně telefonoval mobilem.

"V noci mi několikrát telefonoval. Chtěl si se mnou jen tak pokecat.," uvedl do svědeckého protokolu podnikatel z Karviné Tomáš Horák, který se s Kombercem před jeho zatčením přátelil.

V případu vystupují dvě desítky svědků, kteří budou u soudu postupně vyslechnuti. Řada z nich z obavy o svoji bezpečnost pod utajeným jménem. Většinou se jedná o odsouzené. Formanovi v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám