Hlavní obsah

Všichni berounští strážníci před soudem. Měli stornovat přestupky policistů

Právo, Radek Plavecký
Beroun
Aktualizováno

V Berouně začal ve středu ráno soud s takřka všemi tamními strážníky městské policie. Skupina 18 stávajících či bývalých berounských strážníků čelí obvinění, že zneužili své pravomoci a odpouštěli pokuty vybraným lidem, hlavně státním policistům. Strážníci se brání, že přestupky předávali nadřízenému.

Foto: ČTK

Obžalovaní strážníci u berounského soudu

Článek

Vyšetřování začalo na sklonku roku 2013. Krátce nato rezignoval ředitel berounské městské policie Pavel Novák. Většina ostatních strážníků zůstává ve službě, radnice ctí presumpci neviny a zatím netrvá na jejich výměně. Přesto bylo vyhlášeno výběrové řízení na nové strážníky, to ale souvisí s tím, že někteří odešli kvůli nesplnění kvalifikačních požadavků a ve stanovené době si nedoplnili vzdělání.

Podle obžaloby se ukázalo, že když strážníci zjistili, že špatně zaparkované auto patří policistům, nepostupovali tak, jak by měli. Podle státního zástupce vědomě odstraňovali botičky, aniž by policistům udělili blokovou pokutu nebo sepsali řádný záznam o přestupku.

Zapisovali smyšlená jména

„Do záznamu zapisovali smyšlená fiktivní jména nikdy neexistujících osob nebo neexistující čísla aut,“ uvedl státní zástupce v obžalobě.

Jindy zase podle státního zástupce přestupek vůbec neřešili a záznam o nasazení botičky stornovali s poznámkou „Policie ČR”. Tak měli podle obžaloby vyřešit v rozporu se zákonem desítky případů špatného parkování policistů.

Strážníci se však brání. „Vždy jsme přestupek sepsali, ale když to udělali policisté, tak se to zapisovalo na základě příkazu našeho velitele Nováka do speciálního archu. Velitel to pak měl předat nadřízeným policistů, aby se to řešilo. Jestli to on nedělal, tak to už nemůžeme ovlivnit,“ bránil se nařčení jeden ze strážníků Antonín Kuruc, podle něhož policista nemůže být trestán za přestupek jako ostatní smrtelníci, ale musí se to řešit v kázeňském řízení.

Svalují vinu na velitele

Další obžalovaní strážníci odmítli u soudu vypovídat, někteří jen přečetli své prohlášení, ale už neodpovídali na dotazy soudce nebo státního zástupce. V prohlášeních svalovali vinu na bývalého velitele Pavla Nováka. Praxe se zapisováním hříšníků z řad policie na zvláštní plachtu papíru a předání veliteli prý fungovala od 90. let. Bylo pak na veliteli, aby vše předal policejním nadřízením zprávy o přestupcích policistů.

Novák odmítal tato obvinění ze strany svých bývalých podřízených komentovat. „Nebudu k tomu nic říkat, není to pravda,“ řekl pouze.

Strážníci však nezapisovali do archů jen policisty, ale v několika případech uvedli fiktivní jména nebo fiktivní služební čísla. „Neměli jsme u sebe papír, abychom to zapsali, udělal jsem si poznámku jen na prázdnou stranu pokutového bločku a pak jsem to asi špatně přepsal,“ vymlouval se jeden ze strážníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám