Hlavní obsah

Ministrant obvinil kněze ze zneužívání. Vymyslel si to

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

O sto osmdesát stupňů se otočil život katolickému knězi, kterého jeden z jeho ministrantů obvinil z pohlavního zneužívání. Soud kněze potrestal podmínkou, což znamenalo konec jeho církevní dráhy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kněz nemohl vykonávat své povolání a musel vzít za vděk prací dělníka. Jenže nyní se ukazuje, že vše mohlo být jinak – ministrant se totiž svěřil, že si vše vymyslel. Motivem mohly být peníze, po knězi chtěl odškodné 250 tisíc korun. Spis je už nyní znovu u soudu s návrhem na obnovu řízení.

Podle verdiktu Okresního soudu v Jeseníku kněz nejméně od března do června 2009 ve třech případech pozval ministranta k sobě domů, umýval ho a pak jej měl osahávat po celém těle i na přirození.

Kněz před soudem takové jednání popřel s tím, že tehdy šestnáctiletý chlapec u něj pouze dvakrát přespal, když nechtěl jít domů. Soud ale uvěřil výpovědi hocha a kněze potrestal podmínkou.

„Nikdy jsme spolu neměli žádný konflikt. Pocházel z chudé rodiny, snažil jsem se mu i dalším ministrantům pomáhat, třeba organizováním výletů, na Vánoce jsem jim dával dárky. Hoch u mě dvakrát přespal a stěžoval si na poměry doma, matka prý s přítelem doma pije a on tam nemůže vydržet,“ řekl Právu odsouzený kněz.

Křivé obvinění

Odsouzení za zneužívání vnímá kněz jako snahu ministranta dostat se k penězům. Matka hocha prý chtěla peníze nejprve po církvi, a když neuspěla, podala k soudu žalobu na náhradu nemajetkové újmy, kde pro syna chtěla 250 tisíc korun.

Před jejím projednáním u brněnského Krajského soudu ji ovšem sám mladík vzal zpět. V tu dobu už u soudu v Jeseníku ležel návrh na obnovu řízení. V tomto návrhu na obnovu řízení několik svědků potvrdilo, že se jim mladík svěřil s tím, že si vše vymyslel.

Jedna ze svědkyň, jejíž výpověď má Právo k dispozici, tvrdí, že se jí někdejší ministrant přiznal, že mu kněz nic neudělal. „Řekl mi, že ho křivě obvinil a že ví, že mu tím zničil život. Matka jej prý ale navedla, aby to nikomu neříkal, jinak že ho budou znovu tahat po soudech,“ stojí v notářsky ověřené výpovědi.

O tom, že k žádnému zneužívání nedošlo, se mladík svěřil i své kamarádce. „Ještě mi pak psal, abych o tom nikomu neříkala, že vše musí držet v tajnosti a že by z toho měl problémy. Bude si prý za to platit školu,“ svěřila se další svědkyně.

Nemohl sehnat práci

„Po obvinění a odsouzení se všechno změnilo. Případ byl nahlášen do Vatikánu a já jsem byl suspendován. Nemůžu vykonávat kněžskou práci, jinou práci jsem nemohl nikde sehnat, nakonec mi pomohli až farníci, díky nim jsem dostal práci dělníka,“ svěřil se Právu odsouzený kněz.

„Měl jsem z toho psychické problémy, dodnes se z toho nemůžu vzpamatovat. Sice jsem dostal jen podmínku, ale od té doby je můj život jako vězení. Modlil jsem se, aby se Bůh nade mnou smiloval,“ uvedl.

„Už v původním řízení došlo k chybám. Soud nepřihlédl k řadě důkazů, rozsudek stojí jen na výpovědi poškozeného a na znaleckém posudku, kde znalkyně tvrdí, že poškozený nelhal, protože je moc jednoduchý na to, aby si to vymyslel. Nynější svědectví ale jasně zpochybňují závěr o vině,“ dodala mužova advokátka.

„Žiju jen proto, že mám ještě naději na to, že se pravda ukáže a já se budu moci vrátit ke kněžské službě. Ze dne na den bylo všechno zničeno, kněžství byl celý můj život, neměl jsem nic jiném, než sloužit lidem,“ neztrácí víru muž.

Výběr článků

Načítám