Hlavní obsah

Muslim se v pražských Vršovicích bodl sám, myslí si policie

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ pobodaného muslima v pražských Vršovicích dospěl k překvapivému rozuzlení. Podle závěrů policie ho nenapadli dva holohlaví muži, jak tvrdil, ale pravděpodobně si zranění přivodil sám nebo ho někdo neúmyslně bodl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Podle policistů to vyplývá z jeho lpění na verzi, kterou se jim během vyšetřování podařilo vyvrátit. Z toho usuzují, že identitu skutečného pachatele tají. Případ proto odložili s tím, že se trestný čin nestal. [celá zpráva]

„V případě úmyslného způsobení (zranění, pozn. red.) jinou osobou lze důvodně předpokládat, že by poškozený tyto skuteční okolnosti policii uvedl, a ne je před nimi tajil, tak jak je tomu v tomto případě,“ píše se v usnesení, které má Právo k dispozici.

Podle kriminalistů Issak T. (42), původem ze Sýrie, utrpěl jednu bodnou ránu do břicha asi tři centimetry hlubokou, způsobenou nožem, tzv. motýlkem. Rána nepronikla do dutiny břišní a nevyžádala si ani šití.

„Zranění lze hodnotit jako lehké… Vzniklo malou až střední silou,“ citují kriminalisté znalce z oboru soudního lékařství Jiřího Hladíka.

Ač pobodán, šel vzpřímen

Muž tvrdí, že ho na konci ledna napadli dva muži, když si byl ráno zaběhat. Přitom na něj měli křičet „Ty islámská kur…“.

Jeden ho strčil do ramene a druhý ho bodl. Myslel si, že útok odrazil, až po chvíli prý začal cítit pálení v břiše a zjistil, že byl zasažen. Samotný incident žádná kamera nezaznamenala.

Žádný pohyb dvou mužů, kteří by odpovídali popisu útočníků, vyjma tvrzení poškozeného, není na místě činu ani v jeho okolí zaznamenán
z policejního usnesení o odložení případu

Policisté v usnesení shrnují, že ačkoli uvedl, že jednoho z útočníků následně pronásledoval, tak záznamy z kamer umístěných u východů z parku kousek od údajného místa činu říkají něco jiného.

„Žádný pohyb dvou mužů, kteří by odpovídali popisu útočníků, vyjma tvrzení poškozeného, není na místě činu ani v jeho okolí zaznamenán,“ je dále uvedeno v usnesení.

„Mohli s tím záznamem něco udělat,“ bránil se ve středu Issak T. Pobodaný tvrdil, že po útoku se držel za břicho, a dokonce si ho prý mačkal. Ze záběrů z kamer, které ho po cestě domů zachytily, je ale patrné, že jde vzpřímeně.

„Jeho chůze je zcela fyziologická, poškozený má symetrický pohyb horních a dolních končetin a jde zcela vzpřímený,“ stojí v policejním usnesení. Issak T. však trval na svém, tedy že ránu si skutečně mačkal, ale pokud by to udělal, musela by být krev i na jeho ­bundě.

Krev nebyla na bundě

Podle policie byly ovšem krvavé stopy pouze na bílé mikině a bílém tričku. Pobodaný přitom uvedl, že černou větrovku měl v daném okamžiku rozepnutou a neví, jestli si ji pak zapínal. Na záznamu z kamer je vidět, že Issak T. má po cestě domů bundu zapnutou.

Rozporů je v tomto případě ale více. Issak T. popsal útočníky celkem podrobně. Oba měli být vysocí, svalnatí, potetovaní a holohlaví. Takoví muži se podle svědectví správce parku skutečně to ráno v parku procházeli. Popsal je jako muže v bomberech a maskáčích, kteří byli „udělaní“, ale pobodaný muslim v nich pachatele nepoznal a ­pří­tomný správce si jich všiml ještě předtím, než Issak T. do parku dorazil. V té době už prý ale byli pryč.

Svědci nic neviděli

Údajné pachatele nezaznamenali ani další svědci, kteří se v době údajného útoku nacházeli poblíž.

Podle policie je také zvláštní, že pobodaný s voláním záchranky půl hodiny otálel. Podle záběrů z kamer v okolí jeho domu se totiž vrátil do bytu v 9.55 a na linku záchranné služby volal až v 10.27 hodin.

„V případě bodného poranění břicha se to jeví značně nelogické a lze jen těžko vysvětlit tvrzením poškozeného, že po příchodu domů si sedl na gauč a rozhodoval se, jestli má zavolat záchranku,“ píše policie v usnesení.

Proti usnesení mohou do tří dnů účastníci podat stížnost. Issak T. Právu sdělil, že věc probírá se svým právníkem a zvažuje, zda má smysl se proti usnesení bránit.

Sám ovšem trvá na svých tvrzeních, že ho bodli dva útočníci, a se závěry policie nesouhlasí. Usnesení policie může zrušit státní zástupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám