Hlavní obsah

Uvízlý kamión prorazil před vlakem závory a ujel

Právo, miv
Břeclav

Trať z Břeclavi do Znojma není žádná koridorová trasa. Místo 160 kilometrové rychlosti tam vlaky jezdí vesměs osmdesátkou. Nižší rychlost v kombinaci s pozorností strojvedoucího v úterý v podvečer u Sedlece na Břeclavsku zabránila tragédii.

Foto: Policie ČR

Kamión ujel z přejezdu jen těsně před vlakem.

Článek

Jejím hlavním aktérem byl jednapadesátiletý cizinec za volantem tahače s návěsem. V úterý v 18.13 hodin vjel v polích před Sedlecem na přejezd, kterým silnice I/40 z Břeclavi do Mikulova kříží železniční trať.

Učinil tak bez ohledu na to, že mu vjezd na koleje zakazovala červená světla zabezpečovacího zařízení a závory se začínaly spouštět. Na kolejích pak zastavil před padající závorou. Pak už trvalo jen malou chvíli a v oblouku se objevilo čelo osobního vlaku.

„Duchapřítomný strojvedoucí viděl, že přijíždí k přejezdu, kde stojí nákladní souprava. Okamžitě zapnul rychlobrzdu, aby zabránil nehodě. Šofér vozidla se v poslední chvíli také rozjel, rozrazil závoru a naštěstí stihl opustit kolejiště dřív, než došlo ke střetu,“ popsala děj mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Foto: Policie ČR

Poškozená závora přejezdu

Chvíle, kterou získal k dobru strojvedoucí okamžitým brzděním, zabránily nejhoršímu a odvrátily jistý střet. Stát se to na trati s vyšší rychlostí, nepomohlo by ale ani to.

V osobním vlaku v tu chvíli sedělo asi padesát cestujících. Vlaková četa zkontrolovala, zda jsou všichni v pořádku, nikdo si naštěstí nestěžoval na žádné zranění.

Řidiče dostihli u hranic

„Zarážející je, že cizinec po této kritické situaci s nákladním vozidlem nezastavil a naopak pokračoval v jízdě. Naštěstí jsme začali přijímat telefonická oznámení o tom, co se stalo, a hlídky okamžitě rozjely pátrání po nákladní soupravě. Řidiče se kolegům podařilo zastavit až v Mikulově nedaleko hraničního přechodu,“ dodala mluvčí.

Kamión nesl stopy po setkání se závorou. Řidiče policisté zajistili a skončil v policejní cele. Bude se zodpovídat z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu až pětiletý trest odnětí svobody. Státní zástupkyně rozhodla, že věc bude řešena ve zkráceném přípravném řízení.

Výběr článků

Načítám