Hlavní obsah

Zakladatel Sítě revolučních buněk je pět měsíců na útěku. Je nebezpečný a ozbrojený

Novinky, ok, jap

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu už pět měsíců pátrá po Lukáši Borlovi, kterého podezřívá hned z několika trestných činů a především ze založení a podpory levicové organizace Síť revolučních buněk, která se hlásí k žhářským útokům na policejní auta. Novinkám to řekl žalobce Okresního státního zastupitelství v Mostě Václav Richter.

Foto: Policie ČR

Hledaný Lukáš Borl

Článek

V databázi hledaných osob 34letý muž figuruje od prosince loňského roku, policisté ho označují jako nebezpečného a ozbrojeného pachatele, který se ukrývá na neznámém místě.

Podle státního zástupce je muž podezřelý z trestných činů založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod, poškození cizí věci a vydírání.

„Dotyčný je důvodně podezřelý ze založení a podpory tzv. Sítě revolučních buněk, která se od ledna 2014 přihlásila k sérii celkem šestnácti žhářských útoků, z nichž devět z nich směřovalo proti služebním vozidlům Policie České republiky,“ vysvětlil Novinkám Richter.

Útok za zadrženého

Vyšetřování mají na starosti detektivové protimafiánského útvaru a případ dozoruje právě Okresní státní zastupitelství v Mostě, které rovněž vydalo předběžný souhlas se zadržením. Zda policisté po muži pátrají také v zahraničí, Richter říci nechtěl. Borl byl loni zadržen v rámci policejní akce a následně propuštěn.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky řádění žháře před policejní služebnou. Archivní videoVideo: Novinky

Zájem o něj mají také v Praze. Příkaz k zadržení kvůli poškození cizí věci na něj vydal Obvodní soud pro Prahu 1.

Policisté ho podezřívají rovněž z šíření poplašné zprávy.

Levicově orientovaná Síť revolučních buněk se přihlásila k žhářským útokům na policii mimo jiné loni v Praze, Mostě, Ústí a naposledy letos v únoru opět v metropoli. Po tomto útoku redakce obdržela mail, ve kterém se síť k útoku hlásí a zároveň vzkazuje, že tím chtěla vyjádřit solidaritu za anarchistu drženého ve vazbě kvůli podezření, že plánoval útok na vlak. [celá zpráva]

Zapálili i mýtnou bránu

Právě kvůli přípravě útoku na vlak, který měl převážet vojenský materiál, bylo v pondělí obžalováno pět anarchistů z téže organizace jako je hledaný Borl. Třem z nich hrozí až výjimečný trest.

Extrémisté se však podle médií přihlásili také k zapálení mýtné brány či útokům na pražskou restauraci Řízkárna, jejíž majitel zažil již několik žhářských útoků. Restauraci musel několikrát také vyklidit, protože v ní anonym nahlásil bombu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám