Hlavní obsah

Soud zprostil studenta obžaloby z útoku na dům Stropnického. Za sprejerství byl vyhoštěn

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Dvacetiletého ruského studenta a anarchistu Igora Ševcova kvůli nedostatku důkazů zprostil ve středu pražský městský soud obžaloby z útoku zápalnými lahvemi na dům, kde bydlí rodina ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Uznal ho ale vinným z účastenství na posprejování zdi ruzyňské věznice a potrestal jej vyhoštěním z republiky na dva roky.

Soud zprostil studenta obžaloby z útoku na dům ministra StropnickéhoVideo: Novinky

 
Článek

Podle soudkyně Blanky Bedřichové bylo nepochybně prokázáno, že k útoku na dům Stropnických došlo. „Nicméně nedostali jsme se k takovým důkazům, které by umožnily ze stíhaného skutku odsoudit obžalovaného,“ uvedla Bedřichová. „Nebylo prokázáno, že by obžalovaný skutek spáchal, nebylo prokázáno, že by ho nespáchal. Za této situace nezbylo soudu nic jiného než obžalovaného zprostit obžaloby,“ dodala.

Bedřichová v odůvodnění rozsudku uvedla, že v daném případě je kromě anarchistického smýšlení Ševcova jediným konkrétním nepřímým důkazem pachová stopa. A ta podle opakovaných rozhodnutí nejvyššího soudu nemůže být ojedinělým důkazem.

„Je nutné konstatovat, že s místem činu pojí obžalovaného toliko jedna pachová stopa. Žádný další důkaz, který by obžalovaného Ševcova usvědčoval z žalovaného skutku, bohužel není,“ konstatovala v závěrečné řeči dopoledne státní zástupkyně. „Obžaloba neunesla v tomto případě důkazní břemeno,“ dodala.

Mají jen pachovou stopu, řekl student obžalovaný ze žhářského útokuVideo: Václav Toman, Novinky

„Za této situace můžeme dospět pouze k závěru, že s tímto předmětem, který byl následně použit k útoku, obžalovaný manipuloval. Nevíme kdy, nevíme kde. A už vůbec nemáme za prokázané, že by s touto lahví manipuloval v blízkosti domu,“ konstatovala Bedřichová.

Podezřelý švenk

Za prokázaný měla ale druhý žalovaný skutek, kdy měl Ševcov údajně napomáhat posprejování zdi ruzyňské věznice anarchistickými hesly „Smrt státu“, „Svobodu nacionalistům“ a „Touhu po svobodě represe nezastaví“ tím, že si natáčel průběh demonstrace, během níž někdo zeď posprejoval. Údajně tímto způsobem hlídal přístupové cesty, jestli někdo nejde. Toto hlídání se mělo projevit tím, že pohnul kamerou doleva a pak doprava.

Podle státní zástupkyně jej usvědčuje samotná videonahrávka, jeho hlas, detail obuvi, Ševcov navíc nepopírá, že je autorem nahrávky.

Soudkyně Bedřichová odmítla argumenty obhajoby, že je Ševcov kameraman-amatér a kamerou se snažil zabrat co největší prostor. Proto soud přistoupil k trestu ve formě vyhoštění z republiky na dva roky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ruský student Igor Ševcov u pražského soudu

Ševcovův advokát Pavel Kožoušek se díky zprošťujícímu návrhu vyjádřil pouze ke druhému žalovanému skutku. „Není profesionální kameraman, v podstatě kameru používá k filmování toho, co ho zajímá. Od začátku ta kamera běhá ze strany na stranu. Tím si policejní orgán vysvětlil, že si hlídal přístupové cesty,“ uvedl Kožoušek. „Ten záznam byl dokument, ten nebyl o hlídání. Kdybych chtěl někoho hlídat, tak si neberu kameru. Když natáčím jedním směrem, tak zároveň nemůžu vědět, co se děje za mnou. Skutek považuju za zcela beztrestný ze strany Igora Ševcova,“ dodal.

„Je cizím státním příslušníkem, na území ČR nemá žádnou rodinu, opakovaný prodlužovaný pobyt, který nekoresponduje se studiem. Nepochybuju o tom, že obžalovaný tady studuje, že je dobrým studentem a inteligentním člověkem,“ prohlásila Bedřichová. „Na druhou stranu ČR je demokratická republika, jejíž zřízení pan obžalovaný zjevně neuznává,“ dodala s tím, že Ševcov se už v ČR do konfliktu se zákonem dostal, byť šlo o přestupek (při demonstraci v Brně měl na sobě masku, která „znemožňovala jeho identifikaci“).

„Musíme dospět k závěru, že obžalovaný není osobou, která by vedla řádný život tak, jak si jej představuje trestní řád,“ shrnula na závěr Bedřichová.

„Rozsudek soudu považuju za nespravedlivý a politicky motivovaný,“ komentoval verdikt okamžitě Ševcov, který se na místě také odvolal.

Bujná fantazie policie

Ševcov se v závěrečné řeči spíše pozastavoval nad prací vyšetřovatelů, kteří ho například označili za extremistu, což dokazovali tím, že byl v Rusku potrestán za demonstrace. „Nikdo už se neptal, proč jsem demonstroval. Demonstroval jsem proti okupaci Krymu a Putinově imperialistické vládě,“ vysvětlil Ševcov.

Ševcova podle jeho slov také pobavily některé z důvodů, proč byl umístěn do vazby. „Chtěl bych poukázat na bujnou fantazii policie, snažící se tím zakrýt svou neschopnost,“ řekl Ševcov a citoval z usnesení o umístění do vazby.

„Existují pádné důvody, že nepřijel studovat, pouze se chtěl naučit jazyk, aby mohl mluvit se svými anarchistickými přáteli v jejich rodném jazyce,“ píše se v usnesení. „Moc to nejde dohromady s tím, že docela úspěšně studuju etnologii na FF UK. Není to ničím podložené ani prokázané,“ komentoval to Ševcov.

Stropnického dětem popřál, aby se zbavily traumatu, který jim incident způsobil. Na závěr se vyjádřil i k závěrečné řeči státní zástupkyně. „Považuju za závadné to, jak státní instituce nahlížejí byrokraticky na lidské vztahy. Když tu nemám manželku ani zaměstnání, že tu nemám žádné vazby. Studuju tu obor, který bych v Rusku nemohl studovat, mám tu přátele,“ uzavřel svou řeč Ševcov.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr Stropnický středeční verdikt odmítl komentovat. „Jako občan Stropnický si o tom můžu něco myslet, ale jako ministr obrany Stropnický to nebudu komentovat,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám