Hlavní obsah

Policista, který naboural 51 aut, neměl povinné ručení

Novinky, fia, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Úterní zběsilá jízda Šumavskou ulicí na pražských Vinohradech přijde policistu, který v opilosti naboural postupně 51 automobilů, draho. Způsobená škoda se zatím odhaduje na více než dva milióny korun, ale ještě se nepřihlásili všichni poškození. Policista však neměl povinné ručení, pojištění tak zřejmě bude řešit Česká kancelář pojistitelů (ČKP), která pak bude škodu vymáhat na něm.

Policista, který naboural desítky aut na Vinohradech. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Podle údajů na webu ČKP neměl policista svůj vůz pojištěný. Povinné ručení mu skončilo 4. února 2016. Škodu tak zřejmě bude řešit samotná kancelář.

„Pokud není sjednáno povinné ručení na vozidlo, uspokojí nároky poškozených Česká kancelář pojistitelů, která následně bude škodu vymáhat po majiteli nepojištěného vozidla,“ řekl Novinkám odborník na pojišťovnictví Tomáš Waschinger ze společnosti Extenso s tím, že každé nabourané auto v tomto případě představuje jednotlivou pojistnou událost.

Poškození se tak sami musí přihlásit u ČKP s požadavkem na úhradu škody.

Platit škodu by ale musel i v případě, že by povinné ručení sjednáno a zaplaceno měl, neboť při nehodě byl pod vlivem alkoholu.

„Pojišťovny musí uspokojit nároky poškozených a podle pojistných podmínek, pokud byl prokázán alkohol, mají nárok vymáhat vyplacenou škodu na pojištěném,“ dodal Waschinger.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Nabouraná auta na pražských Vinohradech

Vysoký policejní důstojník, kterým je podle dostupných informací bývalý lektor policejní akademie Karel Kadlec, v úterý na pražských Vinohradech naboural celkem 51 vozidel. Test při odběru krve ukázal hodnotu přes jedno promile alkoholu. Podobně havaroval již vloni v březnu. [celá zpráva]

Ministr vnitra Milan Chovanec ho tehdy postavil mimo službu. „Když GIBS potvrdí nová podezření, bez práva na výsluhu ho ze sboru propustím,” napsal Chovanec na Twitteru po dotazu Novinek, jak bude na Kadlecův případ reagovat.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lektor policejní akademie skončil v policejní cele

Za normálních okolností, když je sjednáno povinné ručení a řidič způsobí nehodu střízlivý, pojišťovna poskytující ručení škodu způsobenou klientem poškozenému uhradí bez toho, aby ji na viníkovi dále vymáhala. Klient ale musí počítat v dalších letech s tzv. malusem, tedy zdražením povinného ručení o přirážku za pojistnou událost.

Jiná situace nastane ve chvíli, kdy viník nehody byl pod vlivem alkoholu či omamných látek. „V případě, že škoda byla způsobena pod vlivem alkoholu, vymáhá ji pojišťovna prakticky vždy,“ řekl Novinkám mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ulice, kterou projel lektor policejní akademie.

Svědkyně natočila nehodu, při které řidič postupně naboural dvě desítky aut. Archivní videoVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám