Hlavní obsah

Nejvyšší soud odmítl dovolání řidiče, který na Mělnicku usmrtil policistku

Brno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Josefa Nováka, jenž při honičce u Kostelce nad Labem na Mělnicku srazil policistku. Žena těžkým zraněním podlehla. Novák spáchal čin pod vlivem drog a má si odpykat 16,5 roku ve vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Novák u soudu

Článek

Výsledek dovolacího řízení sdělila mluvčí Krajského soudu v Praze Ludmila Molišová. Krajský soud případ řešil v první instanci. NS zatím argumentaci svého rozhodnutí nezveřejnil. Molišová pouze uvedla, že důvodem odmítnutí je zjevná neopodstatněnost.

Obhajoba v minulosti uváděla, že Novák policistku zabít nechtěl, a požadovala překvalifikování činu z vraždy na usmrcení z nedbalosti. [celá zpráva]

Nereagoval na výzvu a ujížděl

Tragická událost se odehrála předloni 2. května. Třiadvacetiletý řidič podle obžaloby nereagoval na výzvu policistů k zastavení a začal ujíždět.

Nedaleko obce Záryby Novák podle obžaloby najel v rychlosti mezi 69 a 76 kilometry za hodinu do policistky v reflexní vestě. Žena na následky zranění o den později zemřela. [celá zpráva]

Podle znalců měl Novák v těle pervitin, ale věděl, co při honičce s policisty dělá. Žena se pohybovala kolem policejního auta, které mělo zapnuté majáky a mělo řidiči zatarasit cestu. Novák tvrdil, že se chtěl srážce vyhnout, strhl proto volant doprava a přitom srazil policistku. Ženu prý viděl až ve chvíli nárazu.

Po odmítnutí dovolání zbývá Novákovi poslední mimořádný opravný prostředek, jímž je ústavní stížnost. Musel by však argumentovat porušením svých základních práv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám