Hlavní obsah

Dostali popel cizího nebožtíka, tělo dcery tlelo na chodbě pohřební služby

– Horažďovice
Právo, Patrik Biskup

V polovině února přišli manželé z Klatovska o svoji dceru, která tragicky zemřela. Když už jim začala bolest v srdci pomalu odeznívat, zasáhla je další krutá rána. Ukázalo se, že popel, který si v urně vyzvedli asi deset dnů po smutečním obřadu, patřil jinému nebožtíkovi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tělo jejich 32leté dcery v té době ještě leželo na chodbě v pohřební službě v Horažďovicích.

Zjistila to policie, která majitele pohřební služby prověřuje v souvislosti s výsledky nedávné kontroly hygieniků. Ti odhalili v prostorách firmy přes dvacet zesnulých, kteří byli uloženi mimo chladicí boxy po dobu i několika dní, což se u některých z nich projevilo počínajícím hnilobným procesem.

„Tohle byl opravdu šok. Místo abychom se po tom neštěstí s dcerou trochu utlumili, tak přijde tohle,“ řekla Právu plačící matka. Myšlenky se jí v této souvislosti vracely i k pohřbu. „To vás napadne, jestli při obřadu vůbec byla v rakvi, jak ji oblékli,“ hledala pomalu slova.

Rodiče nic netušili

O průšvihu v pohřební službě neměla vůbec tušení. „Vlastně jsem se to dozvěděla od reportérky z televize, která k tomu ve městě dělala anketu a náhodou mne zastavila. Jen jsem jí řekla, že jsem o tom nic neslyšela a jestli něco takového udělali, tak je to hrozné,“ pokračovala žena.

Vůbec si přitom nepřipouštěla, že by se jí celá ta nechutná záležitost mohla týkat. Večer si pustila zprávy, aby zjistila, co se v pohřební službě vlastně stalo.

„Říkala jsem si, že tohle jde mimo nás. Doma už jsme měli urnu s popelem. Víc jsem se o to nezajímala. Až teď se s námi spojili policisté, od kterých jsme se dozvěděli, jak se mají věci doopravdy. Urnu s cizím popelem jsme jim museli odevzdat,“ uvedla žena.

Až tři roky vězení

O tom, jestli budou s manželem požadovat po majiteli pohřební služby nějakou satisfakci, zatím nepřemýšleli. „Tohle teď neřešíme, i když nás policisté upozornili, že jako poškození v trestním řízení můžeme požadovat odškodné za psychickou újmu,“ uzavřela žena s tím, že nyní vyčkají, jak dopadne policejní vyšetřování.

Podle informací Práva už byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizích práv, za který může soud viníkovi uložit až tři roky vězení.

Podle starosty Horažďovic Michaela Formana ukončilo město s provinilou firmou nájemní smlouvu k 31. březnu a hledá nového provozovatele pohřební služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám