Hlavní obsah

Policista si za smrt dítěte odsedí osm let vězení

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Podpraporčík Pavel Slanina (29) si odsedí osm let ve vězení za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti devítiměsíční holčičky. Odvolací soud o dva roky snížil trest, který mu loni v listopadu vyměřil Krajský soud v Plzni. Úterní verdikt je pravomocný, Slanina si může pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Policista Pavel Slanina u Vrchního soudu v Praze

Článek

Podle předsedy odvolacího senátu Jiřího Lněničky není třeba důkazy nijak doplňovat. „Proti závěrům soudu prvního stupně nelze nic namítat,“ uvedl. Soud prvního stupně se ale podle něj při ukládání trestu příliš nezabýval okolnostmi případu, navíc jeho výši nijak nezdůvodnil. „Máme za to, že trest uložený blíže polovině trestní sazby je nepřiměřeně přísným,“ odůvodnil snížení trestu Lněnička.

Slanina zůstal v dubnu 2014 s devítiměsíční holčičkou v Karlových Varech o samotě poté, co jeho družka a matka dítěte na chvilku odešla z domu. Měla schůzku s kamarádem kvůli předání peněz za opravu auta. Podle obžaloby Slanina dítě v této době dvakrát udeřil do hlavy a jednou do podbřišku.

Sám obžalovaný vinu kategoricky odmítá, prý se holčičku snažil zachránit. Na chůvičce si prý všiml, že dívenka má potíže s dýcháním. Šel proto za ní a třikrát ji popleskal po obličeji a sevřenou rukou ji několikrát bouchl do břicha, aby jí uvolnil žaludek, měl totiž pocit, že miminko má tendenci zvracet.

Snažil se prý pomoci

„Vzhledem k tomu, že nebyla dostatečně prokázána moje vina, nemám důvod se k něčemu přiznávat, protože jsem nic neudělal,“ uvedl Slanina. „V době kdy jsem přišel, tak se dusila, byla pozvracená. Snažil jsem se jí za každou cenu pomoci. V životě jsem ji do hlavy neudeřil,“ dodal policista s tím, že jediný odklon od resuscitace, kterou prováděl na základě pokynů operátorky, bylo právě to bouchnutí do bříška, po kterém se prý dívenčino ztuhlé bříško uvolnilo a bylo možné jej prohmatat.

„Nic špatného jsem neudělal, jediné, co jsem dělal, bylo, že jsem chtěl zachránit život dítěte,“ prohlásil Slanina.

Podle Slaninova obhájce nebylo dokazování provedené při hlavním líčení ucelené, vytýkal také nedostatky znaleckých posudků. Nebylo podle něj prokázáno, že by ten škodlivý následek způsobil obžalovaný ani prokázán jeho úmysl miminko usmrtit.

Holčička utrpěla mnohočetné krevní podlitiny a krvácela do mozku. O dvanáct dní později zemřela v motolské nemocnici v Praze.

Za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti hrozilo Slaninovi až šestnáctileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám