Hlavní obsah

Kvůli únikům žalobce vyměnil většinu vyšetřovacího týmu v kauze Sisák–Hala

– Praha
Právo, Jakub Bartosz, Jakub Troníček

Většina členů vyšetřovacího týmu z kauzy finančníka Petra Sisáka a právníka Ivo Haly musela podle zjištění Práva skončit. Důvodem mají být úniky informací ze spisu. Odstavení několika lidí z týmu potvrdil Právu žalobce pražského vrchního státního zastupitelství Adam Borgula, který má případ na starosti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Sisák

Článek

Podle informací Práva se změna týká naprosté většiny členů týmu, hlavní vyšetřovatel ale u případu zůstal. Zdroj Práva, obeznámený se stavem vyšetřování, v této souvislosti uvedl, že policisté byli z případu odstaveni kvůli tomu, že nedokázali zabránit únikům informací ze spisu.

Podle žalobce Borguly dotčení policisté v kauze chybovali, konkrétnější ale být nechtěl.

„Využil jsem svých dozorových oprávnění a z důvodů pochybení některých osob činných v policejním orgánu jsem přikázal, aby v uvedené věci prováděly úkony jiné osoby služebně činné v policejním orgánu,“ napsal Právu Borgula.

Zda se bude chybami policistů zabývat například Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), žalobce neupřesnil, stejně jako počet vyměněných policistů.

Výslechy pokračují

V kauze, kterou odstartovala razie v ústecké firmě Spolchemie a na soudu v Českých Budějovicích v polovině ledna, mezitím pokračují výslechy. Kriminalisté podezírají celkem 14 lidí v souvislosti s údajně zmanipulovanými insolvencemi firem Via Chem Group a Falkonida.

Sisák, údajný mozek organizované čtrnáctičlenné skupiny, a právník Ivo Hala jsou ve vazbě. Soud tam poslal ještě další čtyři aktéry kauzy.

Možnými průsaky z vyšetřovacího spisu se přitom GIBS zabývá delší dobu. Hala údajně již před rokem věděl, že se o něj policie v této souvislosti zajímá – dosud neznámý člověk mu totiž nabízel za peníze citlivé materiály z probíhajícího vysoce utajeného šetření. Hala se proto obrátil právě na inspekci, ta případ nekomentuje.

Chyba v taktice

GIBS každopádně podle dostupných informací prověřuje také podezření, že někdo vynesl informaci o samotné policejní razii, při které kriminalisté zadrželi ostatní členy údajné skupiny, Sisáka s Halou ale nenašli.

Oba se dobrovolně přihlásili až o pět dní později po návratu ze Slovenska. Podle jejich advokátů vyřizovali zproštění mlčenlivosti, aby mohli v kauze dále vypovídat. Hala byl údajně už delší dobu s policisty domluvený na podání vysvětlení začátkem února.

Policie minulý týden podle MF Dnes přiznala, že při zatýkání udělala chybu v taktice. Kriminalisté totiž začali sledovat Sisáka až ráno před razií, nikoliv s předstihem jednoho a více dní, jak je to obvyklé. Chyba ale údajně případ neovlivnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Hala a Sisák přišli na policii

Právník Ivo Hala a podnikatel Petr Sisák se ve středu dostavili na policii, aby podali vysvětlení. Právo o tom informoval Halův advokát Lukáš Trojan, informaci...

Výběr článků

Načítám