Hlavní obsah

Akce zásahové jednotky jako v reálu. Podívejte se do unikátního výcvikového centra policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbiroh

Nový takticko-lezecký výcvikový objekt za téměř 22 miliónů korun předvedly ve středu zásahové jednotky a Útvar rychlého nasazení (URNA) v areálu hasičů ve Zbiroze na Rokycansku. Jde o unikátní trenažér, který mohou využívat vedle policie další bezpečnostní a záchranné sbory. Zároveň se jedná o první oficiální výcvikové středisko české policie.

Trénink zásahové jednotky v novém výcvikovém centru ZbirohVideo: Novinky

 
Článek

Zásahové jednotky policie, speciální pořádkové jednotky, hasiči a záchranná služba i ostatní útvary se mohou v novém výcvikovém centru naučit zvládat situace tak, aby byli schopni odolávat nebezpečným trendům, které dnes Evropa i svět zažívá.

"I v návaznosti na teroristické útoky ve světě jsme chtěli našim lidem připravit podmínky pro možnost sladění a výcviku v reálných možnostech, což tento objekt skýtá. Uvnitř jsou simulace různých bytových jednotek, možné je simulovat zákrok v restauraci nebo baru," řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Některé činnosti nelze jinde než ve Zbiroze natrénovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Novinky

Nově otevřený takticko-lezecký výcvikový trenažér ZBIROH

Policisté po slavnostním převzetí nového trenažéru předvedli zásah proti ozbrojeným pachatelům, kteří byli ve třech patrech. Do objektu vnikli z vrtulníku, z nové taktické plošiny i z obrněného vozu. Na sousedním výcvikovém stožáru ukázali letečtí záchranáři pomoc zraněnému elektromontérovi.

V pětipodlažní budově se může zkoušet řada konkrétních typizovaných činností, hlavně proti nebezpečným pachatelům. Objekt je odolný vůči střelbě a lze v něm používat pyrotechniku. Trenažér na střeše umožňuje výcvik policistů a záchranářů ve výškách, zejména slaňování do domů.

„Můžeme si zde procvičit veškeré taktické prvky, například samotné přiblížení se k objektu, vstup do objektu, vyhledání pachatele v místnostech. Máme zde možnost simulovat i prostory výtahové šachty a schodiště, čili trénink prostupu schodištěm až na střechu, pohyb na střeše,“ přiblížil ředitel pořádkové policie Martin Hrinko.

Foto: Novinky

Spaciální trénink zásahových jednotek v novém výcvikovém centru

Výcvikový objekt bude primárně sloužit pro zásahové jednotky policie z celé republiky. Prezidium bude koordinovat způsoby výcviku. Policie dosud využívala výcviková centra armády nebo komerční prostory, ale žádné neumožňovalo simulovat právě zákroky ve výškách a natrénovat si tam taktiku.

„Zaujalo to i zástupce Vězeňské služby a chtěli by práce ve výškách při simulovaných zákrocích společně s námi trénovat,“ doplnil Tuhý.

Výcvikový objekt přišel na téměř 22 miliónů korun. Více než 16 miliónů zaplatila švýcarská strana z projektu švýcarsko-české spolupráce.

"Pokud zlepšíme bezpečnostní situaci v jedné zemi, pomůže to zlepšit situaci i v ostatních," řekl policejní atašé Švýcarska Roger Flury. Podle něj se díky výcvikovému objektu zlepší efektivita boje s kriminalitou i osobní a majetková bezpečnost obyvatel ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám