Hlavní obsah

V kanceláři Krajského soudu v Brně našli odposlech

V kanceláři bývalého místopředsedy Krajského soudu v Brně Jana Kozáka se našel odposlech. Nález zařízení, o kterém informoval server Česká justice, Právu potvrdil policejní mluvčí Bohumil Malášek, ovšem bez upřesnění, o jaký předmět jde.

Foto: Profimedia.cz

Budova Krajského soudu v Brně

Článek

„Na místě jsme nalezli předmět, u něhož jsme vyloučili, že by se jednalo o nástražné výbušné zařízení. Co to bylo za předmět, jestli byl funkční a k jakému účelu mohl sloužit, je předmětem dalšího vyšetřování,“ konstatoval Malášek.

Podle zdroje Práva obeznámeného s případem mohlo jít skutečně o odposlouchávací zařízení, ovšem již notně letité. „Zatím to vypadá, že šlo o přístroj konstrukčně odpovídající sedmdesátým letům minulého století, který nebyl funkční,“ řekl zdroj.

Odposlouchávací zařízení se podle České justice našlo 6. ledna při malování kanceláře, Kozák ho pak předal policii. Kozák skončil ve funkci loni v září po vypršení mandátu a kancelář vyklidil 30. prosince.

Soud s podrobnostmi počká

"V kanceláři se našlo zařízení, které bylo předáno policii k šetření. Zda bylo funkční a o jaký druh zařízení šlo, soud nebude komentovat a vyčká na výsledky policejního šetření," řekla ČTK mluvčí krajského soudu Simona Tesařová.

Deníku MF Dnes Kozák řekl, že se u něj v kanceláři našla i kamera v domácím rozhlase nade dveřmi. Podle něj se v kanceláři konaly administrativní hovory týkající se funkce místopředsedy soudu, ale i projednávání konkrétních kauz s jednotlivými stranami sporu či s insolvenčními správci. Právě kvůli insolvencím žádalo v roce 2011 ministerstvo spravedlnosti odvolání Kozáka.

Ministerstvo vytýkalo místopředsedovi krajského soudu, že do rozvrhu práce obchodního úseku vložil ustanovení, díky kterému mohl kdykoli přidělit nějaký případ svému oddělení. Podle úřadu Kozák prakticky sám sobě přidělil třeba insolvenční řízení s Oděvním podnikem Prostějov. Nejvyšší správní soud ale nakonec uznal jen část výtek ministerstva a Kozákovi pouze na půl roku odebral příplatek za funkci místopředsedy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám