Hlavní obsah

Po zátahu ve Spolchemii policie obvinila 14 lidí, dva jí unikli

Právo, Novinky, rak, jt, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtrnáct lidí obvinila policie po pátečním zátahu ve Spolchemii. Státní zástupce Adam Borgula pro čtyři z nich navrhl vzetí do vazby. Podle informací Práva měl být zadržen také Petr Sisák a Ivo Hala, nicméně oba muži policii unikají a státní zástupce požádal soud o vydání příkazu k jejich zadržení.

Článek

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová v nedělních Otázkách Václava Moravce potvrdila, že dvě osoby skutečně nebyly oproti původnímu plánu zajištěny a jsou nekontaktní. Bradáčová připustila, že na ně může být případně vydán i eurozatykač. Ke jmenům se nevyjádřila.

Podle státního zástupce Borguly obvinění manipulovali insolvenční řízení, ovlivňovali samosoudce insolvenčního soudu a zinscenovali úpadek a následně i insolveční řízení, aby vylákali peníze.

Borgula skupinu viní například z praní špinavých peněz, podvodu, uplácení, přijímání úplatků nebo účasti na organizované skupině.

Zásah podle mluvčího Spolchemie Jana Charváta souvisel s činností společnosti Via Chem Group. Firma, s níž je podnikatel Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) zhruba třetinový podíl. Nyní je Via Chem Group v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun.

Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy Via Chem Group koupila firma Key Investments (KI), kvůli jejímž obchodům přišly některé pražské městské části o stamilióny korun.

Kauzu Key Investment otevře pražský městský soud v polovině února. Tři bývalí manažeři investiční firmy podle obžaloby způsobili téměř devítisetmiliónovou škodu, když poškozeným bez jejich vědomí nakoupili do portfolia v podstatě bezcenné investiční papíry, i když museli podle vyšetřovatelů vědět o jejich nízké likviditě. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám