Hlavní obsah

Bradáčová otevírá případ podivné sebevraždy

– Praha
Právo, Barbora Janáková

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová nařídila znovu prověřit případ údajné sebevraždy třiadvacetileté Anety R. Žena zemřela na následky třinácti bodných a řezných ran v září 2014 v jednom z bytů v pražských Letňanech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Podle dřívějších závěrů policie byla před smrtí pod vlivem toxické psychózy, během které na sebe zaútočila. Třikrát se prý píchla rovnou do srdce a jednou do plíce. Policie a státní zástupce z Prahy 9 případ původně odložili. Na to si ale stěžovala matka ženy. Ani nadřízený orgán jí však nedal za pravdu. Případu se nakonec v rámci dohledu chopilo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Vrchní státní zastupitelství shledalo vady v postupu Městského státního zastupitelství v Praze, a proto vydalo pokyn, aby vady, které předcházely vydání tohoto rozhodnutí, byly odstraněny,“ řekla včera Právu Bradáčová. Možné chyby ale nespecifikovala.

Těžko uvěřitelným způsobem úmrtí se nyní bude zabývat i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Sněmovní komise pro její kontrolu totiž v úterý rozhodla, že nový ředitel by se měl na postup vyšetřujících policistů podívat.

Špatná komunikace

Právě na komunikaci s policisty a státními zástupci si matka ženy stěžuje. Už více než rok a půl bojuje o to, aby jí někdo vysvětlil, co se tehdy její dceři stalo. „Já jsem se snažila nejdřív úplně stejně sama, ptala jsem se, chodila jsem, brečela jsem a nikdo mě nevyslyšel,“ popsala Právu.

Sama připouští, že ji nejvíce mrzelo, že státní zástupci ani policie jí nechtěli ani vyslechnout. Ačkoli ji postup vrchního státního zastupitelství potěšil, zůstává skeptická. Přiznává, že ji státní aparát zklamal.

Její dcera Aneta zemřela poté, co se vrátila z dovolené a večer šla navštívit své přátele do pražského Coco Baru, kde popíjela a vzala si i kokain. K ránu pak odjela se svojí kamarádkou Kateřinou a jejím přítelem Ahmedem do jeho bytu v Letňanech.

Podle výpovědi svědků se Aneta chovala divně. Když jí Ahmed a Kateřina řekli, aby si šla lehnout, tak údajně odmítla. Oni sami se odebrali do ložnice. Když se pak kolem sedmé ranní Ahmed šel napít, nalezl prý Anetu, jak se obouručně bodá do těla, přičemž se jí v tom dle svých slov snažil zabránit. Jeho přítelkyně Kateřina potom zavolala záchranku.

Ačkoli lékaři ženu následně převezli do nemocnice, tak její život se jim zachránit nepodařilo a svým zraněním podlehla.

Odbyté vyšetřování

Podle serveru Aktuálně policie pochybila už tím, že nevyslechla všechny svědky. Mezi ně patří i lékař záchranné služby, který se snažil ženu oživit, nebo taxikář, který skupinku vezl domů.

Policie se od počátku držela verze o sebevraždě, ačkoli k této myšlence ji přivedli právě Kateřina a Ahmed, kteří jediní byli na místě činu.

Proti policejní verzi mluví i to, že žena měla spáchat sebevraždu, protože u ní propukla toxická psychóza vzniklá z kombinace drog a alkoholu, ale patolog v krvi Anety už alkohol nenašel.

Prapodivný je i osud vražedné zbraně. Zatímco svědci vypověděli, že když se jim povedlo nůž Anetě vytrhnout z rukou, tak jej odnesli do ložnice, policisté ho našli v kuchyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám