Hlavní obsah

Advokát dostal za stomiliónové podvody devět let vězení

– Zlín

Krajský soud ve Zlíně poslal v pátek někdejšího zlínského advokáta Milana Holomka na devět do vězení. Současně mu na deset let zakázal advokátní činnost. Sedmapadesátiletý muž se podle obžaloby dopustil podvodů se škodou přesahující částku 233 miliónů korun. Holomek, jehož Česká advokátní komora vyškrtla ze svých řad, vinu odmítá. Podle něj nešlo o podvod, ale o obchodní záležitost.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zlínský advokát Milan Holomek (vpravo)

Článek

Podle obžaloby se bývalý advokát dopouštěl podvodů v letech 2000 až 2011. Státní zástupce Leo Foltýn mu kladl za vinu celkem 59 případů, kdy si muž údajně většinou sám půjčoval peníze, přijímal je do úschovy nebo nabízel zhodnocení svěřených financí. Půjčky nebo jiné závazky ale buď nesplácel vůbec, nebo jen částečně.

Poškození prý Holomkovi věřili a považovali ho za renomovaného právníka. Insolvenční správce bývalého advokáta přitom přijal pohledávky stovky věřitelů za více než 426 miliónů. Podle něj Holomek nespolupracuje a naděje většiny věřitelů, že své peníze uvidí, je mizivá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Někdejší elitní advokát se dostal do problémů v únoru 2011, kdy na něj poškození klienti podali insolvenční návrh. Později se kauzou začala zabývat policie. Soud ji začal řešit loni v dubnu. Holomek tvrdil, že neměl důvod půjčovat si peníze pro soukromé účely.

Investoval do solárních elektráren

Lidé se na něj údajně obraceli kvůli finančním investicím, úroky se pohybovaly od dvou do šesti procent měsíčně. Spolupráce podle něj byla často dlouhodobá, část peněz údajně klientům vracel, částečně se půjčky zvyšovaly. Různé smluvní vztahy podle něj často zakrývaly, že šlo o finanční investici. Investoři podle bývalého advokáta "jednoznačně věděli, do jakého rizika jdou".

Peníze Holomek podle svých slov investoval do nákupu pozemků pro výstavbu fotovoltaických elektráren. Investice nevyšla údajně i kvůli změně zákona, kdy bylo nutné v roce 2010 rychle systémy zapojit. "Spousta investorů to nestihla. Naše investice do pozemků byla zcela zmařená, nikdo o to neměl zájem," uvedl Holomek.

V některých podvodech mu údajně pomáhala zlínská advokátka Bronislava Orbesová. Podle obžaloby si na svůj účet nechala posílat peníze od Holomkových klientů v době, kdy měl advokát obstavené účty, a poté mu je předávala. Podle obžaloby se dopustila podvodu, byť s nižší škodou. Soud v pátek Orbesovou zprostil obžaloby. Hrozilo jí dva až osm let vězení. Advokátka také vinu odmítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám