Hlavní obsah

Ve vazbě zemřel muž, který byl obžalovaný z pořezání dvou lidí v centru Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve vězeňské nemocnici zemřel Július Gonda, který byl obžalovaný za napadení česko-italského páru v centru Prahy. Městský soud v Praze proto zastavil jeho stíhání, uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník pořezal v centru Prahy dva lidi Video: Policie ČR

 
Článek

Soud Gondu už v březnu zprostil viny s tím, že proti němu neexistují žádné přímé důkazy. Odvolací senát však vyhověl státní zástupkyni a nařídil nové projednání případu.

Bezdomovec po původním osvobozujícím rozsudku znovu skončil ve vazbě letos v září poté, co se soud začal obávat, že se muž bude skrývat, aby se projednání věci vyhnul.

„Vzhledem k závažnému zdravotnímu stavu obžalovaný vazbu vykonával v nemocnici věznice Praha-Pankrác a jeho zdravotní stav mu aktuálně neumožňoval účast u hlavního líčení. Dne 10. listopadu 2015 obdržel zdejší soud zprávu věznice, že obžalovaný Gonda dne 30. října 2015 ve vězeňské nemocnici zemřel," sdělila mluvčí.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Július Gonda u Městského soudu v Praze.

Brutální napadení, které se stalo loni 26. dubna na Národní třídě, tak zůstává nepotrestáno. Terčem útoku se stal dvaašedesátiletý Ital a jeho devětadvacetiletá česká přítelkyně. Pachatel je u budovy Nové scény bezdůvodně napadl ostrým předmětem.

Ženě způsobil řeznou ránu pod čelistí od brady až k uchu. Muže řízl třikrát do obličeje, jedna z ran na tváři byla osm centimetrů dlouhá, velmi hluboká a silně krvácela. Útočník po činu utekl, zraněným pomohla kolemjdoucí lékařka.

Vyhrožoval dalším útokem

Šestapadesátiletý Gonda tvrdil, že v daném čase na místě činu nebyl. Svědci jej při policejní rekognici spolehlivě nepoznali a záznamy průmyslových kamer nebyly zřetelné.

Předsedkyně soudního senátu Hana Hrnčířová při odůvodnění původního zprošťujícího verdiktu poukázala na to, že podle antropologického posudku je mezi útočníkem a Gondou velký výškový rozdíl a že se Gondova DNA neshoduje s genetickým materiálem, který pachatel zanechal nedaleko místa činu.

Policie Gondu zadržela až tři měsíce po útoku na základě e-mailu od ženy, jež viděla záběry z místa činu v televizní reportáži a později muže z videa ztotožnila s Gondou, kterého spatřila u Národního divadla vybírat koše.

Bezdomovec byl v minulosti sedmkrát soudně trestán především za násilnou trestnou činnost. Při výslechu po svém zadržení podle policistů uvedl, že už mu nezáleží na životě a že když se dostane na svobodu, podřeže první ženu nebo dítě, které potká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám