Hlavní obsah

Advokát obviněného hejtmana Rozbořila: Byla to jen debata v hospodě u piva

Právo, Radim Vaculík

Z korupce obviněný olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) považuje své stíhání za nedorozumění, odmítá, že by chtěl podplatit rovněž stíhaného náměstka olomoucké krajské policie Karla Kadlece anebo se snažit ovlivnit nějakou kauzu. Rozbořilův obhájce Petr Konečný v rozhovoru pro Právo uvedl, že podle klienta sice schůzka s Kadlecem letos v srpnu proběhla, ale šlo prý jen o „debatu někde v hospodě u piva“, nikoli o korupci.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)

Článek

Podle detektivů z ÚOOZ se ale Rozbořil snažil za údajný úplatek pro Kadlece ovlivnit trestní řízení týkající se dotačního podvodu při výstavbě jezdeckého areálu a penziónu v olomoucké části Lazce.

Z kolika skutků je stíhaný váš klient hejtman Rozbořil?

Z jednoho. Nicméně text obvinění je také jen jeden společný pro všechny čtyři stíhané i jejich skutky, kterých je hodně. Týká se to šesti nějakých záležitostí, ale v případě mého klienta skutečně jen okrajově jedné jediné události.

Je ten jeho skutek spojen s náměstkem olomoucké policie Karlem Kadlecem?

Ano. Běží to už i v televizi, takže snad neříkám nic tajného.

Jde o skutek týkající se jejich společné schůzky v restauraci Potrefená husa?

Tak. Policie to takto říká a vychází z nějakých odposlechů nějaké schůzky. Pan hejtman nijak nezpochybnil, že nějaká taková schůzka proběhla, ovšem ta jeho interpretace schůzky je jiná než interpretace policie.

A ta nám ve středu dala pouze možnost nahlédnout do textu přepisů odposlechů rozhovoru z této schůzky, dokument nám ale nedali. Kladli nám z něj sice otázky, ale my ten přepis ani nahrávku prostě neznáme, a nelze na to tedy autenticky reagovat. Naše obhajoba přitom bude právě o interpretaci toho jediného rozhovoru.

Intepretace celé kauzy ze strany vašeho klienta je tedy jaká?

On to odmítá, podal proti stíhání stížnost. Jeho interpretace je, že nesouhlasí s tím, co je mu policií vkládáno do úst a interpretováno jako korupce. Logicky řekl, že když mu předloží přepis a záznam, tak se k tomu větu po větě vyjádří, což ale zatím policisté neudělali.

Odmítá tedy, že by Kadlecovi nabízel nějaké finanční plnění?

Ano, to odmítá.

I to, že by požadoval zametení pod koberec případu jezdeckého areálu?

Odmítá, že by po někom něco požadoval něco zamést a že by za to nabízel nějaké uplacení. Byl to rozhovor někde v hospodě u piva, asi nahrávaný na dálku. Zatím mu nikdo nepředložil, co si během toho rozhovoru, který měl trvat nějaké dvě hodiny, povídali. On tvrdí, že nic takového tam nemůže být, že nic takového neudělal, že by něco nabízel.

Když se vás někdo zeptá, jestli jste byl v srpnu s někým na pivu a bavili jste se dvě hodiny o všem možném, jestli jste řekl nějakou větu přesně tak anebo jinak, a spatřuje v tom, že jste se toho známého snažil uplatit, tak byste se přece bez té konkrétní věty taky neuměl tomu bránit.

Každopádně bych ale věděl, jestli jsem někomu něco nabízel, anebo ne.

On tvrdí, že ne. Že v tom globále nemůže být o nabízení úplatku ani věta, že by o něco výslovně žádal. Logicky říká, že pokud si policie myslí, že tam nějaká taková věta je, tak ji chce ukázat, přečíst si ji a pak je schopen se k tomu vyjádřit. To se však nestalo.

A hejtman uvedl, že to rozhodně nebylo cílem jejich rozhovoru (s Kadlecem) a že nic takového neudělal.

Vzpomněl si alespoň na to, jestli se bavili o tom jezdeckém areálu? To si přece policie nemohla vycucat z prstu, ne?

On nezpochybňuje, že k nějaké takové schůzce a debatě, jak se říká, někde v hospodě došlo, ale zpochybňuje to, že by jejím smyslem bylo něco zastavit, ovlivnit anebo dát někomu úplatek. Tvrdí, že to v tom rozhovoru nemohlo padnout, rozhodně ne tak, jak tvrdí policie. Nezná ale ten text, v které větě to měl udělat, takže se ani přesněji nemůže vyjadřovat, protože mu to nepředali ani nepřehráli.

Jasná odpověď na otázku: chtěl hejtman něco ovlivnit?

Ne. Dokonce i ve středu vysvětloval, že ten policista, i kdyby chtěl, na to nemohl mít žádný vliv, protože existuje předpis, který policii nedává vůbec možnost tu věc ovlivnit. I proto mu (Rozbořilovi – pozn.red.) ani asi nedávali návrh na vazbu.

Zmínila se vám policie o roli Ivana Langra?

Vím jen, že pan Langer není obviněn, takže není žádný rozumný důvod, proč by nám to vysvětlovali. Nebyl u výslechů obviněných přítomen ani on, ani jeho advokát. My jsme navíc skončili v pět ráno, takže jsme měli dost jiných starostí.

Vyjadřoval se pak klient o své další profesní budoucnosti, například o postu hejtmana?

Nejsem jeho politický poradce, ale advokát, takže jsem se ho na tuto soukromou věc neptal. Ale že by si bral třeba nemocenskou, to si nemyslím, on se k tomu, jak ho znám, postaví čelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám