Hlavní obsah

Zloděj ukradl v Prostějově relikvie sv. Václava

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov
Aktualizováno

Zloděj odcizil z prostor římskokatolického kostela v Brněnské ulici v Prostějově relikviář sv. Václava. Případ se stal minulou sobotu, policie o něm informovala v pátek. Relikviář obsahoval část z kostry sv. Václava, který žil v 10. století.

Foto: Policie ČR

Ukradený relikviář s ostatky sv. Václava

Článek

„V sobotu 19. září v době od 13:30 do 14:00 odcizil dosud neznámý pachatel ve volně přístupných prostorách kostela relikviář svatého Václava. Schránka s ostatky světce je vysoká přibližně 35 centimetrů a je vyrobena ze žlutého kovu,“ řekl Právu policejní mluvčí František Kořínek.

„Kostel v minulosti patřil řádu Milosrdných bratří, který tu měl klášter. Jeho členové také ostatek - kůstku sv. Václava získali a nechali pro něj zhotovit relikviář. Kdy se tak stalo, bohužel nevíme,“ sdělil Právu mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Relikvie je část těla světců, která je uložena ve speciální schránce v kostele. Je jim připisována zázračná moc. Většinou jde o úlomky kostí či zuby. Nemusí jít nutně o část těla, relikvií mohou být i předměty, které světci patřily. Říká se, že v evropských kostelích je tolik dřevěných úlomků z kříže, na němž zemřel Ježíš Kristus, že by daly dohromady les.

Poškozené farnosti zloděj odcizením relikviáře způsobil škodu, která byla předběžně vyčíslena na 60 tisíc korun. „Duchovní ztráta je však nedocenitelná,“ zdůraznil mluvčí arcibiskupství. Po pachateli i relikviáři policie pátrá.

Svatého Václava si lidé v Česku připomenou v pondělí 28. září, kdy od jeho násilné smrti uplyne 1080 let. Jeho ostatky jsou nyní uloženy ve Staré Boleslavi.

Reklama

Výběr článků

Načítám