Hlavní obsah

Vlašimskou zbrojovku prozkoumal speciální pyrotechnický robot

– Benešov • Aktualizováno
Novinky, ČTK, ok, jap

Ve firmě Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodovala v pondělí odpoledne třaskavina. Na místě je nejméně jeden mrtvý. Firma uvedla, že pohřešuje tři zaměstnance. Okolí je uzavřeno, kolem 18.00 začal v místě operovat speciální průzkumný robot. Poté prozkoumal oblast pyrotechnik a znalci. Podle báňského úřadu výbuch nastal, když pracovník přenášel látku z místa výroby do meziskladu.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo výbuchu ve Vlašimi. Archivní záběryVideo: Novinky

 
Článek

„Na místě je několik jednotek a oblast je uzavřena. Výbuch byl bez následného požáru, ale byl vyhlášen druhý stupeň poplachu,“ sdělil mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

Pro ČTK později uvedl, že na místě je nejméně jeden mrtvý. Obětí ale podle něj může být více. Podle informací redakce mohou být na místě až tři mrtví.

Mluvčí středočeské policie Eva Stulíková potvrdila, že se pohřešují tři lidé.

Na místě odborníci provádí průzkum. „Krátce po 18. hodině začali pyrotechnici s prvotním pozemním průzkumem, při kterém použili speciální průzkumný robot. Poté nastoupil pyrotechnik, který prostor prozkoumal,” uvedla Stulíková. Kriminalistické ohledání se uskuteční pravděpodobně v úterý.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Areál zbrojovky Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku prozkoumával i vrtulník s termovizí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vrtulník v areálu zbrojovky

Nad areálem firmy kroužil policejní vrtulník s termovizí.

Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek řekl, že exploze nastala, když jeden ze zaměstnanců firmy v kelímku přenášel třaskavinu z místa výroby do meziskladu. Třaskavinou byl trinitroresorcinát, což je poloprodukt, který slouží k dalšímu zpracování střelného prachu, dodal mluvčí báňského úřadu.

Areál prošel kontrolou

Podle starosty Vlašimi Luďka Jeništy nemusejí mít obyvatelé města obavy. Areál vedení města v poslední době několikrát procházelo a informovalo se na bezpečnostní opatření. "Jsou tam opatření, aby nemohlo dojít k velkým škodám," uvedl starosta.

BEZ KOMENTÁŘE: Pyrotechnici mířící na místo výbuchuVideo: Novinky

Podle něj se už v minulosti několik podobných nehod v podniku stalo, ale provozy se od té doby diametrálně změnily. "Nicméně je to riziko práce, stoprocentně nelze nehodu vyloučit nikdy," dodal Jeništa. Podle něj zřejmě došlo k selhání lidského faktoru, ale konkrétní příčiny ukáže až vyšetřování.

„Nic se netřáslo, ale byl slyšet výbuch. Žádné varování od města jsem neslyšel. Moje matka tam pracuje, ale ve firmě jí akorát řekli, že jí k tomu nic nemohou říct,“ řekl svědek exploze České televizi.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Na místě máme dvě sanitky, lékaře a vrtulník pražské záchranné služby. K místu události ale nikdo nemůže, takže přesnější informace nemám,“ řekla Novinkám mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám