Hlavní obsah

Albánie vydala po osmnácti letech do Česka muže, který v Praze vraždil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Albánie vydala do Česka kosovského občana jménem Shukri Hoti, který v srpnu 1997 z jedoucího auta rozstřílel samopalem v centru Prahy člena znepřátelené rodiny v rámci krevní msty. V Česku byl odsouzen k dvanáctiletému vězení za vraždu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

„Počátkem července letošního roku byl pan Hoti vypátrán na území Albánie. Ministerstvo spravedlnosti obratem požádalo Albánskou republiku o jeho vydání. Jelikož jmenovaný se svým vydáním k výkonu trestu odnětí svobody do České republiky souhlasil, byla jeho extradice realizována v režimu takzvaného zjednodušeného vydání," sdělilo ministerstvo spravedlnosti.

Vražda se stala na křižovatce ulic Králodvorské a Rybné v Praze 1. Shukri Hoti, údajně člen kosovské osvobozenecké armády, tudy tehdy projížděl s dalšími dvěma neznámými komplici. Muže na chodníku zasáhl 14 ranami do hlavy, hrudníku a břicha. Vozidlo se samopalem a pistolí vrazi poté odstavili poblíž Masarykova nádraží.

Šlo o krevní mstu

Senát pražského městského soudu při vynesení rozsudku nad Hotim konstatoval, že zastřelený majitel pražské pizzerie San Remo zřejmě před svou smrtí rovněž vraždil. Podle některých spekulací byl zapleten i do obchodu s drogami.

Krevní mstu znesvářených rodinných klanů Hoti a Xaja odstartoval v Kosovu na konci léta roku 1996 konflikt ve štěrkovně. Muž z rodiny Xaja předjel tehdy se svým traktorem frontu čekající na písek. Nechtělo se mu totiž čekat, až na něj přijde řada.

Hotimu se to nelíbilo a začal protestovat. Pár dnů poté si na něj údajně muži z rodiny Xaja počíhali a zbili ho. Pak přišly na řadu vraždy členů obou rodin. Kromě Prahy také v Kosovu, v Německu a ve Švýcarsku. V květnu 1998 se obě rodiny v Kosovu slavnostně smířily. Ceremoniálu se zúčastnilo na 500 lidí, psaly o něm i tamní noviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám