Hlavní obsah

Protiislámský transparent s vepřem v turbanu řeší policie

– Jablonec nad Nisou
Právo, Jaroslav Švehla

Transparentem s vyobrazením vousatého vepře v plášti a turbanu, kterému po kopanci od severské ženy se štítem s nápisem Europa upadl korán, se zabývá liberecká policie. Plachtu s karikaturou, jež má podle dalších částí malůvky nabádat k vyhnání muslimů z Evropy, rozbalili skalní jablonečtí fanoušci během nedělního zápasu s mužstvem Bohemians 1905.

Foto: supporters.cz

Na stadiónu v Jablonci nad Nisou se objevil protiislámský transparent.

Článek

Policie si už vyžádala obrazové záznamy z tribuny fotbalového stadiónu a nyní posuzuje, zda se odhalením chorea, jak sami fotbaloví fanoušci nazývají velkoformátové malby, nedopustili trestného činu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Klub se distancoval

„Byly zahájeny úkony pro podezření ze spáchání trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezení jejich práv a svobod,“ sdělila mluvčí police v Libereckém kraji Vlasta Suchánková. Uvedla, že policisté podobný incident zatím neřešili a kvůli transparentu si vyžádali posudek znalce z oboru extremismu. „Je to něco nového,“ dodala.

Omlouváme se všem, které mohl tento obrázek pobouřit
Štěpán Hanuš, mluvčí jabloneckého klubu

Jablonecký fotbalový klub se od chování některých svých fanoušků distancoval. „Omlouváme se všem, které mohl tento obrázek pobouřit,“ řekl mluvčí jabloneckého klubu Štěpán Hanuš s tím, že se případem budou zabývat až po návratu z Kodaně, kde je ve čtvrtek čeká odvetné utkání 3. předkola Evropské ligy. „Nyní se plně soustředíme na zápas, ale určitě se k tomu vrátíme a vyjádříme,“ podotkl.

Fanoušci měli použití chorea povolené, klubu totiž ukázali transparent, na němž byla vyobrazena pouze zmiňovaná severská bojovnice. Při zápase se však objevila už doplněná malba, což vedení klubu vnímá od fanoušků v zelenobílém jako faul.

„Od těchto fanoušků se cítíme podvedeni. Mrzí nás to a budeme muset přijmout taková opatření, aby k podobným incidentům nedocházelo,“ prohlásil mluvčí Hanuš.

Kvůli nešťastnému umístění kotle domácích se vedení klubu o transparentu dozvědělo až po utkání z fotografií na fanouškovském serveru supporters.cz.

Provokativní karikaturu při zápasu dokonce nezaznamenal ani delegát ligového utkání, ale není vyloučeno, že vzhledem k medializaci určitý postih ze strany fotbalové asociace může přijít do Jablonce i zpětně.

Budou přibývat

Podobných vyjádření na fotbalových zápasech bude nejspíš přibývat. I když se v internetové diskusi zmiňovaného fanouškovského webu objevily názory, že politika na fotbalové stadióny nepatří, tak na výtvor Jabloneckých, kteří chtějí ve svém úsilí pokračovat, mířily kladné ohlasy.

Jen jeden skalní příznivec klubu Viktoria Plzeň Severočechy nařkl z opisování a připomněl, že Plzeňští při nedávném utkání se Slavií Praha vyrobili transparent s nápisem Europe wake up (Evropo, probuď se) a vyobrazením svalovce se zkrvavenou sekerou stojícího nad mužem tmavé pleti s turbanem na hlavě.

Anketa

Měla by policie stíhat jablonecké fanoušky za protiislámský transparent?
Ano
7,8 %
Ne
92,2 %
Celkem hlasovalo 5869 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám