Hlavní obsah

Sliboval obchody na burze, teď dluží 10 miliónů

Právo, Ludmila Žlábková
Turnov

S vidinou až 42procentního zhodnocení vkladu uvěřili známí a spolupracovníci pětatřicetiletému muži z Turnovska a svěřili mu své peníze, aby s nimi obchodoval na burze. Místo snadného zisku však nyní počítají škody. Policisté dokumentují zatím pět ošizených klientů nepoctivého podnikatele a výše škody dosahuje už 10 miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Muž, který se při nabízení svých služeb sám prezentoval jako velice úspěšný obchodník s akciemi, byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu podvodu, za který mu hrozí až desetiletý trest vězení,“ uvedla krajská policejní mluvčí Libereckého kraje Vlasta Suchánková.

Aby však mohl obviněný obchodovat na burze, musel by mít povolení udělované Českou národní bankou. Tím však nedisponoval.

„Svým věřitelům rovněž opomenul sdělit, že jeho investice do cenných papírů jsou dlouhodobě prodělečné. Svůj obraz úspěšného obchodníka posiloval 35letý muž tím, že starším věřitelům jejich slibované úroky vyplácel. Ovšem na úkor nových věřitelů, jejichž peníze používal na umoření ztráty z akcií. Těch ale musel shánět stále víc a víc, aby jeho systém nezkolaboval. Zjednodušeně řečeno, obviněný získával další a další věřitele, kteří mu svěřovali své nemalé finanční prostředky. Obratem pak jejich peníze používal k vyplácení odměn a provizí osobám, které mu finanční prostředky svěřily již dříve,“ pokračovala Suchánková.

Luxusní život z peněz věřitelů

Svou pověst obviněný posiloval i svou pozicí v zaměstnání, které se řadí mezi vážné a prestižní. „Pan obviněný je nepochybně charizmatická osobnost, když tolik rozumných, vzdělaných lidí přesvědčil, aby mu s příslibem nereálných zisků svěřili své celoživotní úspory. Je přitom smutnou skutečností, že veškerý zajištěný majetek obviněného představuje jen zlomek vzniklé škody. Většina půjček totiž padla na hrazení luxusního života obviněného a udržování systému v chodu,“ uvedl státní zástupce Petr Hořín, který případ dozoruje.

Ovšem právě okázalý život obviněného odstartoval vyšetřování. Pozornosti zaměstnavatele totiž neušlo, že si jeho pracovník žije výrazně nad poměry, kupoval si drahá auta a měl další výdaje, které neodpovídaly jeho příjmům v zaměstnání.

Policisté zatím dokumentují nejméně pět osob, které se staly obětí podvodníka. Počet obětí ale zřejmě nebude konečný. Kriminalisté předpokládají, že těch, kteří svěřili 35letému muži své nemalé finanční prostředky s vidinou jejich vysokého zhodnocení, jsou zřejmě desítky.

Doposud se ale policistům nepřihlásili. A to možná z obavy, že mají k obviněnému takovou důvěru, že stále věří ve zhodnocení svých finančních úspor. Tato skutečnost je ale bohužel zcela lichá. Vzhledem k tomu, že se jednalo o skutečně nemalé finanční prostředky, neměli by další poškození otálet s přihlášením na policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám