Hlavní obsah

Policie obžalovala sedm lidí, měli stát obrat na daních o 180 miliónu korun

Novinky, kre

Kriminalisté ukončili vyšetřování případu s krycím jménem Balneo, který se týkal krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami. Navrhli obžalovat sedm lidí, kteří připravili stát o více než 180 miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případem se zabývali kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK). „Státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze navrhli obžalovat sedm osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedl mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

„Podle závěru kriminalistů ÚOKFK měla být České republice způsobena škoda v celkové výši nejméně 180 milionů korun,“ doplnil mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pohonné hmoty od zahraničních společností z Německa a Polska měla skupina nakupovat v letech 2010 a 2011. Poté měly být přeprodávány v účelově založeném řetězci firem.

„První společnost v řetězci měla působit na pozici tzv. mizejícího obchodníka a daňovou povinnost, která jí vznikla v důsledku obchodování s pohonnými hmotami, buď vůbec nepřiznala, nebo obviněné osoby měly do daňových přiznání úmyslně uvést fiktivní údaje, na základě kterých měly snižovat svojí daňovou povinnost,“ vysvětlil Ibehej.

Další skupina obviněných pak účelně zakládala firmy a prováděla fiktivní operace, jejichž prostřednictvím legalizovala zisky z této trestné činnosti.

V případě odsouzení hrozí osobám obviněných z krácení daně až desetiletý pobyt ve vězení, dalším obviněným z legalizace výnosů z trestné činnosti odnětí svobody až na osm let.

Reklama

Výběr článků

Načítám