Hlavní obsah

Obžaloba: Zdravotní sestra z Rumburku zabíjela, aby si ulehčila práci

Ústí nad Labem

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová zabíjela bezmocné pacienty v Lužické nemocnici v Rumburku, aby si ulehčila práci. Vyplývá to z textu obžaloby. Šest pacientů jednotky intenzivní péče usmrtila draslíkem, poprvé údajně vraždila v roce 2010. Marešové hrozí podle právní kvalifikace případu až doživotní vězení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Věra Marešová na archivním snímku u soudu, který projednával její vzetí do vazby.

Článek

Všechny vraždy se podle obžaloby odehrály na jednotce intenzivní péče interního oddělení Lužické nemocnice. Všechny oběti byly vysokého věku a potřebovaly neustálou péči.

Do krevního oběhu Marešová všem podle státního zástupce vpravila draslík. "Čímž vědomě na základě svých odborných znalostí způsobila rozvrat vnitřního prostředí, který měl za následek poruchy srdečního rytmu, takzvanou komorovou tachykardii s následnou zástavou srdeční činnosti a smrt,“ píše státní zástupce v obžalobě.

Podle informací ČTK znalci u Marešové neodhalili žádnou duševní nemoc nebo poruchu. Státní zástupce tvrdí, že si chtěla ulehčit v práci.

„Takto jednala proto, aby si ulehčila od svých ošetřovatelských povinností, které měla vůči této pacientce, neboť se jednalo o osobu vysokého věku a nemohoucí, vyžadující neustálou zdravotní péči,“ popisuje žalobce jednotlivé vraždy.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lékař, který měl v době úmrtí pacientky službu, Petr Vondráček

Oběťmi Marešové bylo pět žen a jeden muž. Poprvé podle obžaloby vraždila v lednu 2010, pak na konci roku 2011, v dubnu 2012 a třikrát od února do června loňského roku. Marešová byla původně stíhána právě pro poslední vraždu. Vyšetřování prokázalo, že pacientku zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Na případ upozornil lékař Petr Vondráček, který zemřelé pacientce nechal odebrat krev.

Podezřelých bylo 11 případů

Po dalším vyšetřování a na základě znaleckých posudků kriminalisté rozšířili obvinění o dalších pět skutků. Klíčovým důkazem byly znalecké posudky. „Znalec potvrdil, že se i v těchto případech jedná o stejný způsob provedení, čili o shodný modus operandi,“ řekl už dříve státní zástupce František Stibor.

Právě na způsob úmrtí pacientů se kriminalisté a znalci zaměřovali. Práci jim ztěžovalo to, že neměli k dispozici těla obětí. Kontrolovali tak zdravotní karty a záznamy z nemocnice s křivkami EKG. Podle Stibora policisté a znalci prověřovali všechna úmrtí na jednotce intenzívní péče v rumburské nemocnici, podezřelých případů našli 11.

U pěti z nich nalezli stejné důkazy jako v případě první vraždy. Státní zástupce podal obžalobu na konci minulého týdne. „Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo,“ řekla mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Marešová je obžalována za šest vražd spáchaných ze zavrženíhodných pohnutek. Hrozí jí až doživotní trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám