Hlavní obsah

Soud: Vězněný exposlanec Pekárek platit škodu nemusí, zaplatit má naopak Kolín

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

Vězněný bývalý poslanec a místostarosta Kolína Roman Pekárek (dříve ODS) nemusí městu platit žádnou škodu. Naopak by město ještě mělo zaplatit jeho obhájci přes půl miliónu korun. V pátek tak rozhodla soudkyně okresního soudu Marcela Brejšová.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Bývalý poslanec a místostarosta Kolína, nyní vězeň Roman Pekárek u kolínského soudu

Článek

Radnice chtěla po Pekárkovi více než 26 miliónů korun. Pekárek je ve vězení kvůli korupci, v roce 2009 nabídl podnikateli z firmy Coss, že za úplatek jeden milión korun zařídí levnější nákup pozemků v kolínské průmyslové zóně. To se nakonec stalo a město za pozemky dostalo 15 miliónů.

Podle znaleckého posudku používaného v následném trestním řízení byla hodnota znalcem stanovena na necelých 42 miliónů. Na základě toho radnice žádala náhradu škody ve výši 26 miliónů korun.

Soudkyně však v pátek zamítla žalobu města. Pekárek je dál ve vězení, kde si odpykává trest pět let za korupci a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Absurdní situace

Případ se tak dostává do velmi absurdní situace. Soudkyně totiž uznala argument obhajoby Pekárka, že kupní smlouva je neplatná a město by nyní mohlo klidně pozemky dostat zpět.

„Záměr prodat pozemky nebyl tehdy řádně vyvěšen na úřední desce a zveřejněn. Smlouva je tedy neplatná,“ uvedl Pekárkův obhájce Jan Matějíček. Na tom postavila soudkyně svůj verdikt. Na dotaz Práva, proč tento argument neřekl obhájce už v předchozím trestním řízení o korupci, uvedl, že to s tím nesouviselo.

Právní zástupce města považuje tento argument za nesprávný a tvrdí, že záměr byl zveřejněn. Rozsudek není pravomocný, protože se město bude nejspíš odvolávat minimálně proti tomu, že by mělo zaplatit přes 500 tisíc korun Pekárkovu obhájci jako náklady řízení, což soudkyně rozhodla.

„Takové vyčíslení nákladů považuji za nemorální a nadhodnocené,“ hodnotil to městský právník Tomáš Kasal. V případu se konala dvě několikahodinová řízení u soudu a údajně musel několikrát jet za Pekárkem do věznice v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám