Hlavní obsah

E-mailové výhrůžky posílal student z Českobudějovicka. Hrozil vystřílením ČT

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupci pražské a zlínské policie v pátek zveřejnili podrobnosti k zadržení anonyma, který rozesílal výhružné e-maily například politikům, institucím nebo České televizi. Za zprávami stojí 24letý student IT technologií z Českobudějovicka, jenž se v některých zprávách skrýval za identitu jiných lidí nebo používal počítače školy. Mladík se k činu přiznal.

Policie objasnila případ výhružných e-mailůVideo: Novinky

 
Článek

„Pachatel zasílal maily od poloviny září, mimo jiné vyhrožoval bývalému primátorovi Tomáši Hudečkovi, ombudsmance Anně Šabatové nebo senátorovi Zdeňku Škromachovi. Jeho výhružky ale mířily i na Sněmovnu, kriminalistický ústav nebo univerzity,“ řekl na tiskové konferenci ředitel pražské policie Luděk Procházka.

Mladík, kterého muži zákona zadrželi ve středu, podle policie vyhrožoval také Sněmovně nebo bombami na hlavních nádražích v ČR. Naposledy jeho zprávy směřovaly do České televize. Pod přezdívkou Karel Islám v nich tvrdil, že chce trumfnout střelce z Uherského Brodu. Motiv policie nesdělila.

K motivu mladík sdělil, že se mstil lidem, kteří s ním nesouhlasili v internetových diskusích. Za tyto lidi se pak vydával v rozesílaných e-mailech. Výhružka směřující na Univerzitu Karlovu například mířila na studentku, která na internetu hájila islám.

Hudečkovi vyhrožoval mladík hned dvakrát. „IT specialisté zjistili, že IP adresa patří jedné knihovně vysoké školy. Bohužel, kvůli velkému časovému odstupu se odtamtud nepodařily zajistit další poznatky. Pak nás kontaktovali policisté ze Zlína, že se setkali se stejnými výhružkami,“ uvedl pražský kriminalista Oldřich Čech.

Vydával se za diskutéry

Ve Zlíně student vyhrožoval několika školám, divadlu nebo obyvatelům panelového domu. „Ve Zlíně jsme museli evakuovat kolem 1800 lidí,“ dodal zlínský kriminalista Pavol Frolo.

E-maily měly podobnou grafickou úpravu i stejné slovní obraty, proto se kriminalisté od začátku domnívali, že jde o jednoho pachatele. „E-maily skrýval také za žijící osoby v ČR, ty jsme museli prověřovat. Zprávy posílal přes celý svět, proto jsme požádali o spolupráci rovněž specialisty z prezídia a ti kontaktovali cizí státy,“ shrnul kriminalista.

Reklama

Související témata:

Související články

Anonym hrozil bombami ve Sněmovně

Jen několik dnů po masakru v Uherském Brodu vyburcovala policisty další hrozba. Výhrůžný anonym v pátek oznámil, že na několika místech ve Sněmovně je bomba....

Výběr článků

Načítám