Hlavní obsah

Policisté, kteří brutálně zbili podezřelého muže u Slaného, jsou stále ve službě

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno
Aktualizováno

V brutální policejní lynč se změnilo zadržení podezřelého loni v listopadu u Slaného. Policisté z Kladenska dupali a skákali na mladého spoutaného muže z malé obce u Slaného, což zachytila bezpečnostní kamera z protějšího domu. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) již několik policistů obvinila. Podle ředitele středočeské krajské policie Václava Kučery však nyní není důvod postavit policisty mimo službu.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté brutálně zmlátili spoutaného mužeVideo: TV Nova

 
Článek

„Bohužel ze záznamu nelze určit jednotlivé osoby. To je jeden z důvodů, proč jsou zatím stále všichni ve službě,“ řekl Právu Kučera. Tvrdí také, že pokud nebyli polisté odvoláni hned po zásahu, teď už k tomu není důvod.

Napadl přítelkyni

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Loni v listopadu dostali policisté hlášení, že v obci u Slaného napadl muž svou přítelkyni. Naskákali do aut a vyrazili na místo. Mladík jim nejdřív nechtěl otevřít, ale pak za policisty sešel dolů před dům. Ti mu okamžitě nasadili pouta, sešli s ním ze schodů, pod nimi ho povalili do bláta a začalo jejich řádění, při němž si evidentně na bezmocném muži zchladili žáhu.

Videozáznam zcela zřetelně potvrzuje, jak ochránci zákona kopou do mladíka, jeden na něj skočil oběma nohama, další mu botou tiskl hlavu k zemi, tlučou ho, smýkají s ním po zemi. Mladík později uvedl, že utrpěl pohmožděniny a oděrky.

Už jako drobnost se z pohledu napadení muže, který měl po celou dobu spoutané ruce za zády, jeví to, že mu sebrali telefon, jeden z policistů s ním praštil o zem a dupl na něj.

Po chvíli tohoto řádění si jeden z policistů všiml kamery na domě a posvítil na ni baterkou. Skupina poté začala řešit, co si počnou s případným záznamem.

Záznam chtěli zničit

„Chtěli na mně, abych je dovedl do kanceláře, chtěli se dostat do počítače a záznam zničit,“ uvedl serveru TN.cz napadený muž, který předtím připustil rozepře s přítelkyní, ale to, jak s ním posléze skupina nejméně osmi policistů zametla, důvod příjezdu hlídek zcela zastínilo.

Policisté podle mladíka alespoň přetrhali kabely a poničili záznamové zařízení, ale video zůstalo zachované a je hlavním důkazem. Nebýt jeho, vše by nejspíš policisté ututlali.

Loňské brutální řádění policie začala na základě videa a udání mladého muže vyšetřovat Generální inspekce policejních sborů. V těchto dnech padla obvinění. „Vedeme trestní řízení a policisté byli obviněni. Zatím ale nemohu uvolnit informace, kolik mužů bylo obviněno a z čeho,“ uvedla v pátek mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Zatím ve službě

K otřesnému zásahu policistů se vyjádřil i ředitel středočeské krajské policie Václav Kučera. Podle něj se stíhání týká jen pětice policistů, přitom podle videozáznamu jich na místě zasahovalo nejméně osm. Někteří se možná přímo nezúčastnili napadení mladíka, ale rozhodně svým kolegům nebránili. Podle něj není případ tak jasný, jak se na první pohled zdá.

Podle něj nyní už není důvod postavit policisty mimo službu, když se to nestalo bezprostředně po „akci“. „GIBS to měl několik měsíců, takže když jsme je nechali sloužit doteď, tak nyní není důvod, proč bychom je měli postavit mimo službu. Ctíme presumpci neviny a oni už nemohou mařit vyšetřování,“ uvedl šéf středočeské policie.

„Jestli soud řekne, že nesou vinu, pak je klidně vyhodím, ale nyní k tomu nemám důvod, ačkoli jsem se zhrozil, když jsem to video viděl,“ připustil Kučera.

Reklama

Výběr článků

Načítám