Hlavní obsah

Celníci odhalili zásilku s přísně chráněnými exotickými motýly a ještěry

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středočeští celníci objevili na konci minulého týdne nelegální zásilku, která obsahovala neživé exempláře čtyř chráněných exotických motýlů a dva ještěry. Zvířata byla dovezena z Papuy-Nové Guineje, informovala mluvčí středočeských celníků Yvona Matějková.

Foto: Celní úřad pro Středočeský kraj

Zásilka obsahovala čtyři přísně chráněné motýly a dva ještěry.

Článek

„Jednalo se o motýly druhu Ornithopera priamus a ještěry varana indického a kruhochvosta, kteří jsou zařazeni do seznamu chráněných živočichů podle úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES), s nimiž je obchod zakázán,“ uvedla Matějková.

Celá zásilka obsahovala i stovky jiných živočichů, kteří však nepodléhají mezinárodní úmluvě CITES.

Foto: Celní úřad pro Středočeský kraj

Exempláře nelegálně dovezených motýlů

„Nejedná se o ojedinělý případ. V závěru loňského roku celníci v jedné zásilce objevili několik desítek pavouků sklípkanovitých a téměř 600 exotických motýlů,“ podotkla mluvčí. Čím vzácnější exempláře CITES jsou, tím vyšší je jejich cena.

Foto: Celní úřad pro Středočeský kraj

Zásilka obsahovala i stovky jiných živočichů.

Takoví živočichové bývají zpravidla hubeni tzv. globolem, což je přípravek k hubení hmyzu, který ve větším množství ohrožuje i lidský organismus. Celní úřad pro Středočeský kraj ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí celý případ stále prošetřuje.

Foto: Celní úřad pro Středočeský kraj

Některé exempláře mezinárodní úmluvě CITES nepodléhají

Reklama

Výběr článků

Načítám