Hlavní obsah

Sedmdesátiletý lyžař z Polska narazil v Peci pod Sněžkou do sněžného děla

Právo,
Pec pod Sněžkou

Sedmdesátiletý polský lyžař se v pátek ráno v plné rychlosti trefil do stojanu zasněžovacího zařízení na sjezdovce Javor ve Skiareálu Pec pod Sněžkou a velmi těžce se zranil. Nehodu zaznamenali ihned zaměstnanci areálu a kolem půl deváté zavolali na pomoc záchranáře Horské služby.

Foto: Vladislav Prouza

Ilustrační foto

Článek

„Vyslali jsme na místo okamžitě naše členy s potřebným zdravotnickým vybavením. Muž byl v bezvědomí, zjistili jsme, že stojan, do kterého narazil, byl sice obalen bezpečnostním plastem, ale lyžař neměl přilbu,“ popsal situaci na sjezdovce Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

Záchranáři muže zafixovali a nasadili mu automatický defibrilátor. Ten ovšem v tomto případě nedoporučil výboj, a tak se členové HS snažili muži obnovit životní funkce pomocí nepřímé srdeční masáže.

„Muž však na tyto resuscitační pokusy reagoval v podvědomí negativně. I přesto jsme dál pokračovali, zajistili jej a převezli s podezřením na silné krvácení do mozku k naší stanici. Zde si jej poté převzala posádka sanitního vozu a lékař,“ doplnil Pavel Jirsa.

Vrtulník nemohl letět

Do Pece zároveň zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. Ten však měl následně potíže s odletem, protože v Krkonoších nyní sněží a v Peci je hustá mlha.

Záchranáři se proto rozhodli, že vzhledem k možným obtížím za letu a stavu pacienta muže transportují do Hradce Králové sanitkou. Lékař LZS byl proto vysazen na zem a polského lyžaře doprovázel až do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám