Hlavní obsah

Na Semilsku narazil vlak do kamení, devět zraněných

Právo, Novinky, lsi, sve
Semily
Aktualizováno

Ve středu ráno na Semilsku narazil osobní vlak do závalu kamení na trati. Při nehodě se zranilo devět lidí, sedmapadesátiletý strojvedoucí musel být přepraven vrtulníkem do nemocnice.

Foto: HZS Libereckého kraje, ČTK

Na Semilsku narazil osobní vlak do skalního sesuvu a vykolejil.

Článek

„Ve středu v 6.34 hod. se mezi Poniklou a Hrabačovem na Semilsku srazil osobní vlak jedoucí z Jablonce nad Jizerou do Martinic v Krkonoších se spadlým kamenem,“ informoval mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

„Po nárazu zůstal v kabině zaklíněný strojvedoucí. Na jeho vyproštění hasiči použili hydraulické vyprošťovací nářadí jako nůžky, rozpínák i rozpěrný válec. Zraněného muže zafixovali ve vakuové matraci a transportovali necelých 400 metrů k mostu přes Jizeru, kde přistál vrtulník,” informovala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenky Moravcové bylo při nehodě ošetřeno celkem devět lidí. „V jednom případě si středně těžké zranění dolní končetiny vyžádalo transport leteckou záchrannou službou na traumacentrum liberecké nemocnice,“ uvedla Moravcová.

Foto: HZS Libereckého kraje, ČTK

Na Semilsku narazil osobní vlak do skalního sesuvu a vykolejil.

Dalších osm lidí se zranilo lehce, převážně se jednalo o poranění nohou, hrudníku a hlavy. Většina z nich byla převezena na chirurgickou ambulanci v nemocnici v Jilemnici a dva lidé zůstali po ošetření na místě.

Foto: HZS Libereckého kraje

Strojvedoucí utrpěl středně těžké zranění

Podle informací Drážní inspekce ve vlaku cestovalo celkem deset lidí. Středně těžká zranění utrpěl strojvedoucí. „Utrpěl poranění nohy, operace není v tuto chvíli nutná,” řekla mluvčí liberecké nemocnice Barbora Silná. Škoda na vlaku byla předběžně vyčíslena na 1,5 miliónu korun.

Foto: Mapy.cz

Místo nehody

Provoz na trati je momentálně zastaven. „Trať je zavalena skálou o výšce cca tři metry a o délce do 30 metrů. Po srážce vlaku se závalem došlo k jeho vykolejení,” uvedl Drápal a doplnil.

„Mimořádná událost se stala v oblouku, kde strojvedoucí viděl překážku na trati na poslední chvíli a měl jen malou šanci zareagovat, což potvrzuje i fakt, že nestihl po použití rychlobrzdy ani opustit kabinu strojvedoucího”.

Foto: HZS Libereckého kraje

Kvůli zatáčce viděl strojvedoucí zával na poslední chvíli

Podle informací Českých drah je přeprava cestujících zajištěna náhradní autobusovou dopravou.

Reklama

Výběr článků

Načítám