Hlavní obsah

Pardubickou chemičkou otřásl výbuch

Právo, Novinky, ok, ner
Pardubice
Aktualizováno

V pardubické chemičce Synthesia vybuchl ve čtvrtek dopoledne alkoholizační lis. Při explozi nebyl nikdo zraněn, jeden zaměstnanec byl ale převezen do nemocnice na kontrolní prohlídku sluchu.

Foto: René Chvalina, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Kolem 10. hodiny jsme dostali oznámení o detonaci v chemičce, momentálně jsou na místě policisté, kteří provádějí ohledání. Poté bude možné stanovit, zda došlo k technické poruše, či k lidské chybě,“ řekla Novinkám mluvčí policie Eva Maturová.

Explodoval alkoholizační lis, který se využívá při výrobě nitrocelulózy. Nikdo nebyl zraněn, ale jeden zaměstnanec byl převezen do nemocnice na kontrolní prohlídku sluchu. Už je zpět v práci. Rozsah škod a příčina provozní nehody se vyšetřují, řekl ČTK vedoucí odboru marketingu a komunikace společnosti Luboš Kopecký.

„Záchranná služba do chemičky přivolána nebyla,“ doplnila mluvčí záchranářů Helena Škuligová.

Díra ve střeše

Zničený lis má hodnotu kolem pěti miliónů korun. Výrobu pigmentů ale jeho vyřazení z provozu údajně nijak výrazně nenarušilo. „Samozřejmostí bude i pořádná díra ve střeše. Všechny tyto provozy jsou konstruovány tak, aby případný výbuch šel maximálně nahoru,“ řekl Právu jeden ze zaměstnanců provozu.

Synthesia má povinnost informovat starosty okolních obcí a primátora Pardubic v případě, kdy dojde k podezření na únik škodlivých nebo jedovatých látek. To se v tomto případě nestalo a varovný signál nebyl vyslán.

Naposledy vyjížděli policisté kvůli mimořádné události do Synthesie v srpnu 2012, kdy se nad Pardubicemi objevil barevný mrak pocházející ze zásobníku s plyny. [celá zpráva]

V první polovině roku 2011 tam po výbuchu ve výrobě a mísírně trhavin zemřeli čtyři lidé. [celá zpráva]

Nad chemičkou v Pardubicích se objevil barevný mrak, unikl nitrózní plynVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám