Hlavní obsah

Umlátil manželku kladivem kvůli jejímu pití, soud mu snížil trest

Novinky, bad
Praha

Třiapadesátiletému Karlu Pekovi, který loni na jaře umlátil svoji manželku, snížil odvolací soud ve středu původně osmiletý trest na 4,5 roku ve vězení s dozorem. Podle soudu se v Pekovi nahromadil vztek, vyvolaný chováním manželky a jejím alkoholismem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Karel Pek u hradeckého soudu před zahájením hlavního líčení.

Článek

Královéhradecký soud poslal v říjnu Peka na osm let do vězení za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

Senát Vrchního soudu v Praze v čele s Jiřím Lněničkou však rozsudek v celém rozsahu zrušil a překvalifikoval Pekův čin na ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. „Poškozená se chovala takovým způsobem, že vyvolávala u obžalovaného stav, kdy se za ni styděl, snažil se jí pomoci, ale její nevhodné chování se stupňovalo,“ uvedl k rozsudku Lněnička.

Soud také potvrdil, že se nejednalo o vraždu, byť byl útok masívní, nicméně nebyl likvidačního charakteru. „Úderů bylo sice velké množství, ale nebyly takového charakteru, aby obžalovaný byl srozuměn s tím, že poškozenou usmrtí,“ vysvětlil předseda senátu soudu. Uložený trest je ve spodní polovině trestní sazby, zejména díky Pekovu dosavadnímu bezúhonnému a řádnému životu.

Pek tak uspěl u soudu se svým odvoláním. „Jednání obžalovaného byl důsledek zavrženíhodného jednání poškozené,” uvedl v odvolání Pekův obhájce Jan Zuska. Sám Pek u soudu zopakoval, že ženu nechtěl zavraždit. „Mrzí mě, co se stalo, měli jsme se rádi. Náš vztah trval 29 let, bylo to v pořádku. Posledních patnáct let se ale její pití zhoršovalo. Stýkala se s bezdomovci, žebrala na veřejných místech. Na nádraží, u supermarketu,” řekl Pek.

O ženu rozbil dveře i židli

Tragická manželská hádka se stala na konci května loňského roku v České Třebové. „Přišel jsem domů z práce a ona byla opilá. Byt byl neuklizený, nebylo nakoupeno. Poslal jsem ji spát a šel na nákup,“ vyprávěl u hradeckého soudu v říjnu Pek.

Po nějaké době se manželka probudila a začala se s Pekem hádat. Rozepře se stupňovala, až vyprovokovaný Pek rozbil o manželčinu hlavu dřevěnou židli. Následně jí o hlavu rozbil i laminová dvířka v koupelně, kam ji odtáhl.

Postupně si na ní vybil vztek kladivem, gumovou paličkou a rozštípal o ni i dřevěné kuchyňské prkénko a dřevěnou stoličku. Pek manželce uštědřil celkem 23 ran. Žena zemřela v důsledku úrazového a krvácivého šoku při mnohočetných tupých poraněních hlavy, trupu a končetin. Pek následně usnul a po probuzení zavolal manželce okamžitě záchranku. Lékaři ženě ale už nedokázali pomoci.

Alkohol byl problém

Hádku a rvačku Pek před soudem nepopíral, že by však měl v úmyslu ženu zabít, kategoricky odmítl. Problémem byl manželčin alkoholismus, kvůli kterému už jednou Pek zažádal o rozvod.

„Hádali jsme se kvůli jejímu pití. Čtrnáct dní tři neděle byla perfektní, starala se o domácnost. Pak se jak blesk z čistého nebe opila, přestala uklízet a zmizela třeba na týden. Často bývala s bezdomovci u obchodních domů. Nebo se válela na náměstí. Často jsem za ni platil pokuty a záchytku,“ popsal problematický vztah Pek.

Sám se za abstinenta nepovažuje, po činu mu policisté našli v krvi přes dvě promile alkoholu. „Kdybych věděl, že jsem jí mohl pomoct zavoláním sanitky, zavolal bych ji. Měl jsem ale upito a nepřikládal jsem tomu důležitost. Hrozně mě to mrzí, byla to má láska. Když nepila, byla úplně vynikající,“ kál se Pek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám