Hlavní obsah

Přestupek starostova kamaráda strážníci nejdřív tutlali, pak jaksi ztratili důkaz

Právo, Patrik Biskup

Nejdříve se snažili dopravní přestupek ututlat, pak ztratili klíčový důkaz. Tímto způsobem postupovali strážníci v Klatovech v případě místního starožitníka Petra Semeráda (67), který je kamarád starosty města Rudolfa Salvetra (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Řidič v polovině září parkoval v zákazu zastavení v centru Klatov a později odmítl zaplatit pokutu s tím, že věc vyřídí se starostou. Přestupek skutečně skončil v šuplíku šéfa strážníků a teprve až po dvou měsících, kdy se Právo začalo o případ zajímat, předal spis správnímu orgánu.

Právo nyní zjistilo, že v materiálech pro přestupkovou komisi chybí hlavní důkaz, a to záběry z městského kamerového systému, které má Právo k dispozici a na kterých je Semerádův prohřešek zaznamenán.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Oznámení o přestupku nám městská policie postoupila bez tohoto záznamu,“ potvrdil Právu vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Klatovech Antonín Nauš. Požádal proto redakci Práva o poskytnutí záběrů s tím, že se jedná o důležitý důkaz pro předmětné přestupkové řízení. Proč kamerový záznam ve spise chybí a kam se poděl, není jasné. Velitel městské policie František Kacerovský na otázky Práva vůbec nereagoval.

Starosta ovlivňování případu popírá

Starosta popřel, že dal strážníkům pokyn zamést celou záležitost pod koberec. Nicméně zanedlouho poté, co Semerád opustil služebnu městské policie, se objevil ve dveřích právě Salvetr a se strážníky za přepážkou, kteří se Semerádem přestupek projednávali, něco probíral. Je to vidět na záznamu z bezpečnostní kamery, který má Právo rovněž k dispozici.

„Já jsem žádný přestupek pana Semeráda neřešil,“ reagoval Salvetr. Přiznal, že se sice spolu znají, ale rozhodně prý nejsou nějací velcí kamarádi. „Čas od času si zavoláme, ale v úplně jiných věcech,“ sdělil Právu starosta. Jestli byl v polovině září za strážníky na služebně, si už podle svých slov nevybavuje. „Je to ale možné, chodím tam za nimi docela často. Řeším s nimi události, které se ve městě dějí,“ pokračoval Salvetr. Vysvětlení k tomu, proč nebyl Semerádův přestupek postoupen správnímu orgánu, ale neměl.

Možné zneužití parkovací karty ZTP

Semeráda parkujícího se svým chevroletem přes hodinu na zákazu zastavení v Plánické ulici zaregistroval strážník obsluhující kamerový systém. Během té doby mu hlídka městské policie umístila za stěrač vozidla výzvu pro nepřítomného řidiče. Semerád pak přišel na služebnu a strážníci s ním začali dopravní přestupek řešit.

„Uvedl, že žádnou pokutu platit nebude a že s tím půjde za starostou. Sdělili jsme mu, že pokud s přestupkem nesouhlasí, bude záležitost předána příslušnému správnímu orgánu,“ píše se v úředním záznamu strážníků z 15. září.

Se Semerádem byl pak sepsán zápis o podání vysvětlení. „Do něho uvedl, že byl s manželkou, která má parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením (ZTP), u lékaře a že tam s ní stál asi 15 minut. To se ale zjevně jedná o nepravdu, jelikož podle záznamu z kamer vystupuje z vozidla pouze pan Semerád a vozidlo stálo na místě od 10.01 až do 11.13, kdy do něho řidič usedl také sám. Je tedy i důvodné podezření ze zneužití parkovací karty ZTP,“ uvedli dále strážníci v úředním záznamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám