Hlavní obsah

Vybrzdil řidičku na D1, odsedí si šest let a přišel o auto

– Brno
Právo, pch

Šest let vězení, propadnutí auta a čtyřletý zákaz řízení je zatím nepravomocný verdikt, kterým brněnský krajský soud potrestal muže ze Žďárska za tzv. vybržďování. Jde o případ z dálnice D1 z 27. července loňského roku. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Následky vybrždění řidičky na dálnici D1Video: Policie ČR

 
Článek

Soud začal případ 46letého cizince trvale žijícího na Žďársku posuzovat na začátku října. Skutek se stal na 117,5 kilometru D1, nedaleko exitu Velký Beranov.

„Obžaloba muže vinila z pokusu o zvláště závažný zločin těžkého ublížení na zdraví a přečinu poškození cizí věci,“ popsala mluvčí řečí zákona důvod k udělení vysokého trestu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V inkriminovaný den krátce před polednem projížděl cizinec se spolujezdkyní se svým osobním vozidlem Škoda Superb po dálnici D1 ve směru od Prahy na Brno. Když dojel v levém jízdním pruhu rychlostí kolem 130 kilometrů v hodině osobní vozidlo Honda Accord, řízené 30letou ženou, takříkajíc se na ně nalepil.

Řidička se kvůli obavám z kolize okamžitě zařadila do pravého jízdního pruhu. Muž na to zareagoval souběžnou jízdou, přičemž nejméně jednou záměrně prudce najel boční částí svého vozu vpravo na hondu.

Řidička se dostala do smyku a havarovala 

Řidička na to musela zareagovat prudkým úhybným manévrem směrem k pravé krajnici. Když ji poté řidič předjel, částečně se zařadil před ni do pravého jízdného pruhu a záměrně před ní prudce přibrzdil.

Žena ve snaze odvrátit střet prudce sešlápla brzdový pedál, a jen díky její včasné reakci tak nedošlo ke srážce. Auto se však dostalo do smyku, přejelo přes zpevněnou krajnici a narazilo do ocelových svodidel. Řidička si z otřesného zážitku odnesla pohmoždění krční páteře a šok. Tím byli stiženi i další tři její spolujezdci. Řidič na nehodu nereagoval, přidal plyn a ujel.

Podrobně zmapovat celý děj pomohly kriminalistům záběry kamer a výslechy svědků. „Podařilo se prokázat, že se řidič dopustil závažného jednání, které bezprostředně směřovalo k tomu, aby jinému úmyslně způsobil těžkou újmu na zdraví. Tento čin navíc spáchal na více osobách, protože ve vozidle, které ohrozil a poté vybrzdil, cestovali čtyři lidé, což řidič věděl,“ uvedl kriminalista Pavel Peňáz.

Vysoký trest by podle něj měl být jasným signálem pro ty, kteří by se chtěli za volantem chovat podobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám