Hlavní obsah

Účetní z Rittigovy kauzy: Jen jsem plnila příkazy

Právo, Radim Vaculík
Praha

Pouze jsem plnila instrukce svých nadřízených: dvou právníků lobbisty Ivo Rittiga z MSB Legal Davida Michala a Karolíny Babákové a také Michalova bratra Petra. Tak se hájí jedna z deseti obviněných v kauze údajného tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical Jana Šádková (31).

Foto: Novinky

Ivo Rittig

Článek

Hlavní účetní a jednatelka finanční a servisní firmy Peskim, která je v současné době na mateřské, se starala o účty desítek zahraničních offshorových firem a mimo jiné také o soukromá konta samotného Rittiga.

Bratři Michalové a Babáková stejně jako ona působili jako jednatelé Peskimu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tedy firmy, která řešila převody miliónů korun mezi firmami Oleo Chemical a Cokeville Assets, což je podle policie společnost, přes kterou tekly Rittigovy milióny vyvedené z Olea Chemical či v jiné kauze týkající se jízdenek z pražského dopravního podniku.

„Ti nepochybně rozdělovali úkoly a instrukce, což plyne z výslechů svědků, a sama klientka říká, že dostávala pokyny od nich,“ řekl ve čtvrtek Právu obhájce Šádkové Jiří Matzner.

Sama prý nikoho z Peskimu k podezřelým převodům, které policie označuje za praní špinavých peněz, neúkolovala.

Neexistující Maria Gold

Podle něj Šádková také odmítá, že by padělala faktury a podepisovala je smyšlenými jmény, jak ve své výpovědi uvedl spolupracující obviněný a její někdejší kolega Jaroslav Kubiska. Zmínil například údajně neexistující jméno Maria Gold.

„Klientka se vyjádřila tak, že nikdy žádnou fakturu cizím jménem nepodepisovala, říká ale, že nepochybně podepisovala faktury i smlouvy za společnost Peskim, protože byla i jednatelkou a hlavní účetní,“ konstatoval advokát. Zda Maria Gold existuje, prý říci nedokáže, nikdy ji neviděla.

Platila účty za telefon, elektřinu…

„Ona jako účetní dostala pokyn zaplatit, převést či zaúčtovat, což učinila. To ale nesvědčí o tom, že by dělala nějaké nekalé transakce,“ poznamenal Matzner s tím, že Šádková nic nezákonného nespáchala ani neměla v popisu práce řešit transakce kolem firmy Oleo.

Její vztah k lobbistovi Rittigovi byl ale přece jen specifický a na rozdíl od drtivé většiny ostatních zaměstnanců Peskimu ho znala osobně. Právě Šádková měla na starost Rittigova soukromá konta vedená na Kypru.

Vybavuji si pět miliónů korun z účtu Cokeville Asstes měsíčně na účty Ivo Rittiga. Za co to bylo, to nevím
svědek

„Platila z jeho dvou soukromých účtů výdaje, které určil, například za mobilní telefony, běžné výdaje za elektřinu a podobně. Říká, že Rittiga několikrát viděla, ale bylo to vždy ve vztahu k tomu, že dostala nějaký pokyn, co má udělat, zaplatit ten či onen účet, anebo jí dal do ruky složenku. Na jeho konta žádné peníze neposílala. Z mého pohledu byla jakoby asistentka,“ uvedl Matzner.

Nicméně předpokládá, že jeho klientka věděla o každoměsíčních miliónových převodech peněz z účtů firmy Cokeville Asstes na Rittigova konta, což vypověděli Kubiska a jeho předchůdce v Peskimu, svědek Ondřej B. „Když viděla na jeho účet, tak asi viděla i pohyb na něm,“ podotkl k tomu Matzner.

Zmiňovaný bývalý analytik Ondřej B. se policistům při výslechu rozpovídal o tocích na Rittigova konta.

Významné transakce

„Vybavuji si pět miliónů korun z účtu Cokeville Asstes měsíčně na účty Ivo Rittiga. Za co to bylo, to nevím,“ řekl například tento svědek detektivům.

Když se ho ptali, čí účty si z doby, kdy v Peskimu působil, pamatuje, vzpomněl si právě jen na Rittigovo jméno a jeho konto. Proč? „Byl to jeden z významných účtů. Finanční transakce, které se na něm odehrály, byly významné, v řádech miliónů korun,“ odvětil policistům svědek.

Ten působil v Peskimu od května 2008 do poloviny roku 2009, kdy odešel po rozporech a podle svých slov po ostré hádce s Davidem Michalem.

Odmítl totiž převádět peníze z jedné české firmy do druhé přes několik společností v Rakousku a Švýcarsku.

Michalovi tehdy řekl, že je to podle něj „nějaká černota“, a tu dělat nebude. Michal mu pak odvětil, že ho z projektu stahuje, a od té doby si už prý navzájem nevěřili. Právo se snažilo sehnat vyjádření Michala i Babákové – první nereagoval na telefonát ani e-mail a Babáková komunikaci s Právem odmítla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám