Hlavní obsah

Nutná obrana? Musí být tvrdší než útok, tvrdí soudci a žalobci

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soudci a státní zastupitelé se v úterý na konferenci na téma nutné obrany v Senátu přimlouvali, aby se jeho současná právní úprava neměnila. Soudy už mají s problematikou své zkušenosti a judikatura se podle odborníků posunuje správným směrem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nutná obrana musí být intenzivnější než útok, aby byla účinná,“ uvedl například předseda senátu Nejvyššího soudu František Púry .

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová popsala i některé sporné případy, u nichž ani nebylo zahájeno trestní stíhání bránících se osob, přestože situace byly velmi emotivní.

Připomněla případ z roku 2004, který se odehrál v Mostu a kde byli před diskotékou Neprakta klub zastřeleni dva mladíci ochrankou podniku. Veřejnost tehdy volala po obvinění ochranky a uvalení vazby. Těla obou mladíků zůstala ležet desítky metrů od místa střelby, což nasvědčovalo tomu, že ochranka střílela do davu.

Jenže odborníci na balistiku a patologové potvrdili, že mladíci byli zasaženi ze vzdálenosti jen několika desítek centimetrů, ale dokázali se z místa ještě vzdálit.

Ukázalo se, že mladíci byli ozbrojeni, chovali se agresívně a oba zastřelení měli u sebe i střelné zbraně, které při konfliktu s ochrankou použili. Policie pak případ odložila s tím, že se ochranka bránila v mezích nutné obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám