Hlavní obsah

Učitel, který zastřelil svou žákyni, se u soudu přiznal. Dívka ho prý sváděla

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Ze zastřelení sedmnáctileté žákyně a jejího dědečka se od středy před ostravským krajským soudem zodpovídá jednatřicetiletý učitel z Frýdku-Místku Ondřej Dlouhý. Dívku, na kterou si počkal u jejího bydliště v Raškovicích, zastřelil kvůli tomu, že studentka neopětovala jeho milostné vzplanutí. Proto se rozhodl zavraždit nejen ji, ale i její příbuzné. Státní zástupce uvedl, že výstřelů byly desítky, možná více než stovka.

Státní zástupce Vít Legerský ke střelci z RaškovicVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Ondřej Dlouhý se u soudu rozhodl nevypovídat. Pouze konstatoval, že přiznává svou vinu. Soudkyně pak přečetla jeho výpověď z přípravného řízení, ve které vylíčil vztah s žákyní i průběh samotného činu. Dívka ho prý nejprve sváděla, ale pak začala vyhrožovat, že bude o vzájemném vztahu mluvit.

„Bál jsem se, že všechno ztratím, práci i manželku. Cítil jsem se zoufalý a bezmocný, chtěl jsem spáchat sebevraždu,“ řekl. „Udělal jsem to, co jsem udělal. Ale nechtěl jsem to udělat,“ dodal do protokolu. K bližším podrobnostem útoku se vyjádřit nechtěl, prý si to ani příliš nevybavuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chtěl milostný vztah  

Z vyšetřování vyplynulo, že se ženatý učitel frýdecko-místecké střední školy snažil od září minulého roku navázat se svou žákyní milostný vztah.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ondřej Dlouhý je obviněn z dvojnásobné vraždy v Raškovicích na Frýdecko-Místecku.

„Navzájem si měli svěřovat informace týkající se jejich soukromého života, ale zájem dívky o kontakt s obviněným později opadal,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský. K sexuálnímu kontaktu mezi učitelem a studentkou pravděpodobně během několikatýdenního vztahu nedošlo, dodal.

Učitel, zklamaný z neopětované lásky a zároveň ve velkých obavách o svou profesní budoucnost a osud svého nedávno uzavřeného manželství, se podle obžaloby rozhodl usmrtit nejen žákyni, ale i její rodinné příslušníky.

Tys mi zničila celý život a já ti ho zničím taky.
slova střelce před vraždou

Následně se 4. listopadu ozbrojil zbraněmi, které legálně držel, a odjel do jejího bydliště. Na dívku nejprve vystřelil venku, a když utekla do domu, začal pálit do všech oken. Poté se dostal dovnitř, kde postupně zastřelil jejího dědečka a postřelil babičku. Dívka se se svou matkou ve strachu uzamkla v ložnici, kam se ale střelci podařilo proniknout.

Demonstrativní sebevražda

„Tys mi zničila celý život a já ti ho zničím taky,“ řekl vyděšené dívce před zraky její matky a několika výstřely mířenými do hlavy ji zastřelil. Následně utekl na nedalekou autobusovou zastávku, kde ho zadržela zásahová jednotka policie. „Výstřelů bylo několik desítek, možná stovka,“ konstatoval státní zástupce.

Muž se následně pokusil ve vazební věznici, kde čekal na proces, o sebevraždu. Spolykal větší množství léků a skončil v péči lékařů Městské nemocnice Ostrava. Pokus o sebevraždu byl ale nejspíš jen demonstrativní. Lékaři vězni pouze vypumpovali žaludek a ještě v tentýž den ho eskorta převezla zpátky do vazební věznice.

Hlavní líčení s Ondřejem Dlouhým pokračuje výslechy svědků a soudních znalců. Není zatím jasné, zda rozsudek padne ještě v tomto týdnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám