Hlavní obsah

Na vymývače mozků jsou soudy krátké

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuřim

Nejpřísněji potrestaná aktérka z téměř neuvěřitelného případu známého jako kauza Kuřim je na svobodě. Teta týraných chlapců Kateřina Mauerová, která dostala desetiletý trest, byla z opavské věznice ve čtvrtek propuštěna podmínečně na svobodu.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Poslední propuštěná z kauzy Kuřim Kateřina Mauerová v době, kdy byla v Brně souzena.

Článek

Za případem udělaly soudy a spravedlnost tečku, ale předpokládá se, že skuteční iniciátoři mučení, vůdci jakési sekty v pozadí, kteří se údajně z nic netušících chlapců snažili děsivými praktikami „vytvořit nového člověka“, nikdy k odpovědnosti pohnáni nebyli, protože je na ně jednoduše zákon krátký.

Parta šesti lidí, z nichž někteří měli blízko k výchově dětí v domě mládeže či ve skautu, týrala sourozence od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Zavírali děti do klecí pro přepravu psů, bili je, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky, mučili psychicky i fyzicky.

Jejich cílem bylo údajně vytvořit bytosti se zlomenou vůlí, připravené bez rozmyslu poslouchat povely. Podle znalců budou mít chlapci psychické potíže celý život.

Na otřesné praktiky skupiny kolem Kláry Mauerové a jejích synů se přišlo náhodou.

Potrestaní z případu
Klára Mauerovámatka dvou týraných chlapců odsouzena na devět let. Podmínečně propuštěna. Původně jí hrozil 12letý trest. Synové ji ve vězení pravidelně navštěvovali. Podle dostupných informací nyní žije u svých rodičů v Brně, kterým soud přidělil výchovu týraných chlapců poté, co byli nejprve dáni do výchovy otci, s nímž ovšem Klára už v době odhalení kauzy nežila. Otec o výchovu dětí přišel soudně poté, co se dostal do dluhů a nemohl se o syny řádně starat.
Kateřina Mauerováteta týraných chlapců. Odsouzena byla na 10 let. Podle některých výpovědí byla ona hlavním aktérem mučení.
Hana Bašová alias teta Nancyspolečně s Kateřinou Mauerovou pracovala v brněnském Domě dětí a mládeže Paprsek. Dostala sedm let vězení.
Jan Škrlav případu vystupoval jako tajemný „doktor“ udílející metodické příkazy. Podle soudu se na mučení aktivně účastnil. Odsouzen byl na 7 let.
Barbora Škrlováalias Anička či Adam. Odsouzena byla na 5 let. Propuštěna byla na podmínku s dohledem. Zaručil se za ní spolek Šalamoun, osobně John Bok. Nyní žije se změněnou identitou pravděpodobně v chráněném bydlení.
Jan Turekvedoucí z Paprsku. Spolupracující na mučení chlapců. Odsouzen na 5 let.

Sousedi, kteří neměli o týrání ve vedlejším domě v Kuřimi ani tušení, si v roce 2007 nainstalovali doma elektronické zařízení na hlídání kojence – dětskou chůvičku. Na přístroji ale zachytili signál ze sousedství, kdy na obrazovce uviděli svázaného nahého sedmiletého chlapce v komoře pod schody.

Podivný případ chlapce, který dostával jídlo do misky jako zvíře a jedl rukama, policie nejprve beze zbytku zveřejnila. Zjevně tehdy nebylo ještě jasné, co vše se dál vyvine.

Pak se ale začaly objevovat další a další až neuvěřitelné podrobnosti a s jejich vyšetřováním ubývalo informací pro veřejnost, až nakonec bylo na případ uvaleno informační embargo.

Z Aničky byl Adam 

Mezitím se z brněnského Klokánku za nevyjasněných okolností ztratilo „dítě“ – tedy několik dní se všichni domnívali, že šlo o zakřiknutou holčičku jménem Anička. Teprve po rozsáhlém pátrání, kdy byla vzhůru nohama doslova celá republika, se ukázalo, že domnělá holčička Anička je dospělá mladá žena Barbora Škrlová (nyní 38), zjevně rovněž v područí sekty.

Později byla zadržena na útěku v Norsku, kde žila úspěšně pod chlapeckou identitou – vydávala se za Adama. U ní se rovněž prokázalo, že se na týrání podílela. Byla zřejmě nejzáhadnější postavou příběhu. Často se objevovaly názory, že i ona, žena s křehkou psychikou, byla vlastně velmi zneužita.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Barbora Škrlová v lednu 2008, kdy ji přivezla policie z Norska, kde pod chlapeckou identitou žila.

Kým? To už nikdo zřejmě nikdy nezjistí. Pátrání po stopách členů podivné sekty vedlo například až na chalupu rodiny Škrlových. Tam se podle místních z vesnice odehrávaly podivné rituály, kdy například polonazí muži odění pouze do prostěradel velebili či vyznávali jednoho z účastníků jako svého boha nebo guru.

Tyto ani další praktiky, které účastníci například skautského oddílu z Brna, kde se scházeli v chatě v Lužánkách, popisovali jako princip založený na strachu a oblibě vyvolených členů oddílu, však zjevně nebyly v rozporu se zákony, a tak se ani u soudu neprojednávaly.

Proč se Mauerová tak chovala k dětem?

Propuštěná Kateřina Mauerová má nadprůměrnou inteligenci, velkou fantazii, racionální myšlení a přirozený respekt – jak zaznělo u soudu z výpovědi znalců. Jak je tedy možné, aby se inteligentní člověk vůči dětem takto vůbec choval?

Názor psychologa Jiřího Brančíka je jasný: „Inteligence jako taková nebrání tomu, aby člověk nemohl být manipulován a neprodukoval chování, které je společensky nepřijatelné. Pokud je takový člověk vystaven nějaké manipulaci ve smyslu nějaké víry či sekty a podobně, stane se po nějaké době, že se takový člověk s touto filozofií ztotožní a přijímá ji naprosto nekriticky. Podlehnou tomu i lidé inteligentní, protože to má asi cosi do činění s emoční složkou naší inteligence, ta neuznává racionální faktory. Naše emoce proto bývají často špatnými rádci.“

Takový vliv může být podle Brančíka aktivní – například sekty zvenčí nebo i autosektářský.

„Když například někdo začne číst nějaké traktáty a názory, může jim uvěřit a podlehnout i sám bez další osoby. Nikdo přitom nedokáže zaručit, že vliv takových myšlenek zcela úplně vymizí navždy. Takový vliv může v člověku zůstat. Samozřejmě že osoby před propuštěním jsou podrobeny psychologickému či psychiatrickému vyšetření, ale stoprocentně se nikdy nedá říct, že ten vliv už vymizel,“ dodal Brančík s tím, že postihnout někoho, kdo takto ovlivňuje, samozřejmě také nelze. „Obvykle jsou manipulované osoby svéprávné a po právní stránce nelze jejich manipulátorům nic vytknout.“

Reklama

Výběr článků

Načítám