Hlavní obsah

Při akrobatických závodech v Kroměříži se zřítilo letadlo, pilot zahynul

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž
Aktualizováno

Malé sportovní letadlo se zřítilo v sobotu dopoledne poblíž letiště v Kroměříži. Po pádu začalo hořet, pilot, který byl v letounu sám, nehodu nepřežil. Právo o tom informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tragédie se stala zhruba v 10:50. Obětí se stal jedenapadesátiletý muž z Příbramska,“ sdělila Právu policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

"Letadlo spadlo do prostoru za letištěm, kde je soukromá zahrada. Spadlo na trávu a částečně na plot. Asi 60 metrů od místa je rodinný dům," řekla Kyšnerová ČTK.

„K nehodě se smrtelným zraněním došlo v rámci akce leteckých akrobatů na letišti. Co bylo příčinou pádu letadla, bude předmětem šetření,“ sdělil Právu službu konající inspektor Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Na kroměřížském letišti pořádal od pátku místní aeroklub pod záštitou Aeroklubu ČR za účasti pilotů z Česka a Slovenska třídenní mezinárodní Kroměřížský pohár v motorové letecké akrobacii 2014.

Akce byla po nehodě ukončena

Závodníci v sobotu létali zadanou sestavu v akrobatickém boxu, tedy v prostoru o rozměrech jeden kilometr krychlový. Neštěstí se stalo při soutěžní sestavě jednoho ze závodníků.

Podle pořadatele závodu Jana Zony stroj řídil zkušený pilot. Akce, která se v Kroměříži konala poprvé, byla po tragické nehodě předčasně ukončena. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Kroměříže a dobrovolní z Kroměříže a Hulína.

„Hořící vrak se jim podařilo rychle uhasit,“ dodal Netopil. Bližšími okolnostmi nehody a jejími příčinami se kromě letecké inspekce zabývá i policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám