Hlavní obsah

Soud uložil makléři z kauzy CS fondů podmínku

Novinky, bad
Praha

Tomáš Roith, bývalý makléř společnosti Umana, přes kterou bylo vyvedeno 1,23 miliardy korun z CS Fondů, odešel ve čtvrtek od pražského městského soudu s dvouletým podmínečným trestem za podvod. Rozsudek není ještě pravomocný, státní zástupkyně i Roithův advokát si nechali lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Tomáš Roith se svým obhájcem.

Článek

Jedna z největších tunelářských kauz v historii České republiky stále zaměstnává české soudy. Roith byl v roce 2007 odsouzen na čtyři roky nepodmíněně za podvod v kauze CS Fondů, navíc mu soud zakázal činnost makléře. Odsouzen byl v nepřítomnosti, protože v roce 2001 uprchl ze země.

„Mé opuštění republiky nebylo přiznání viny, ale totální ztráta víry ve spravedlivý proces. Veškeré zúčastněné strany věc vyšetřovaly tak, aby nic nevyšetřily. Vše byla komedie pro veřejnost a já byl vybrán za obětního beránka,” vysvětloval Roith před soudem.

Vrátil se dobrovolně

Loni v létě se dobrovolně vrátil z USA a nastoupil k výkonu trestu. „Vrátil jsem se kvůli zprošťujícímu rozsudku nad svým nadřízeným ve společnosti Crassus (Petr Müller - pozn.red.),” řekl Roith. Po návratu využil svého práva a požádal o nové projednání případu.

Soud se tak po sedmi letech opět zabýval touto kauzou z konce devadesátých let. Roith postavil svoji obhajobu na smlouvách, které přesouvaly finanční prostředky z CS Fondů na účet společnosti Umana.

Roith prý smlouvy parafoval až poté, co je podepsal jiný - již odsouzený - účastník celé kauzy Vladimír Naď. „Se smlouvami jsem se seznámil a poté jsem je parafoval. K obchodu jsem byl přizván pouze jako makléř, abych zkontroloval jeho formální stránku,” snažil se přesvědčit soud.

Soud obhajobě neuvěřil

Nebylo mu to však nic platné, soudkyně Silvie Slepičková mu neuvěřila. „Soud se neztotožnil s obhajobou obžalovaného. Ověřovací doložkou, potvrzenou od notáře, lze toto tvrzení vyvrátit,” řekla Slepičková a dodala, že Roithovi nic nebránilo, aby smlouvy odmítl podepsat.

Obžalovaný prý věděl, že jeho podpis je zbytečný, ale vyžadoval ho Naď. Pro něj byl Roithův podpis na smlouvách zásadní tím, aby tam byl dříve než jeho vlastní a obchod se mohl uskutečnit.

Roithovi se tedy zmírnil původní trest, zákaz činnosti je podle soudu už zbytečný. „Nemáme pochybnosti, že by se obžalovaný ve zkušební době neosvědčil. Máme za to, že celé řízení pro něj bylo dostatečným ponaučením,” uvedla Slepičková.

Peníze skončily na zámořských účtech

V minulosti byli za více než miliardový podvod odsouzeni čtyři lidé. Odvolací soud uložil v roce 2007 Josefu Matoulkovi a Vladislavu Naďovi z firmy Umana osm, respektive pět let vězení. Šéf představenstva společnosti CS Fond Václav Vojtíšek (dříve Franta) dostal čtyři roky nepodmíněně.

Obžaloby byli naopak zproštěni bývalý šéf Finančního analytického útvaru ministerstva financí Jiří Kudlík a Petr Müller, jednatel firmy Crassus, která se na celé transakci také podílela.

Finanční skupina Motoinvest, jejímž spolumajitelem byl jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač, ovládala CS Fondy do února 1997. Následující měsíc došlo k odčerpání akcií v hodnotě 1,23 miliardy korun na účet makléřské firmy Umana. CS Fondy za to dostaly v podstatě bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Depozitářem fondu byla Plzeňská banka, z níž byly peníze vyvedeny. Většina skončila na zámořských účtech a nepodařilo se je dostat zpět. Před dvěma lety ale pražský městský soud povolil v případu CS Fondů obnovu řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám