Hlavní obsah

Vrchní soud zpřísnil trest šéfovi gangu překupníků s pohonnými hmotami

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Na 13 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Radomíra Vybírala, šéfa gangu překupníků s pohonnými hmotami, který státu způsobil machinacemi s DPH škodu 564 miliónů korun. O dva roky mu tak zvýšil trest, který mu loni vyměřil Krajský soud (KS) v Ostravě. Jeho synu Romanovi potvrdil původní trest 10,5 roku, zařadil ho ale do přísnějšího typu káznice, a to se zvýšenou ostrahou.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Radomír Vybíral na úterním jednání Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Ostatním členům zločinecké skupiny VS tresty od čtyř do deseti let potvrdil. U všech zrušil peněžité tresty. Ten například u Radomíra Vybírala činil 20 miliónů korun, a to z důvodu nemožnosti jejich uhrazení. Obžalovaní totiž nevlastní žádný majetek.

„Radomír Vybíral měl na trestné činnosti největší podíl. Proto vyšší trest. U ostatních s výjimkou Romana Vybírala se tím soud nezabýval, protože v jejich případě chybělo odvolání státního zástupce. V úvahu ale u nich přicházelo rovněž zpřísnění typu věznice,“ vysvětlil mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Otec a syn Vybíralové skupinu, která machinace prováděla v letech 2009 až 2010, řídili. Vymysleli systém, jak s pomocí daňového skladu společnosti Čepro zbohatnout na neodvedené dani z přidané hodnoty.

Vytvořili síť několika propojených firem. V nich zaměstnali pět svých podřízených kompliců. Vše měli důmyslně propracované a pro ztížení případného odhalení používali zašifrované mobilní telefony, které nebylo možné odposlouchávat. V průběhu vyšetřování byly daňové škody odhadovány na částku až šesti miliard korun. Nakonec však v žalobě zůstalo „jen“ 564 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám