Hlavní obsah

Soud se zastal spisovatele, kterého žalovala „jeho postava”

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze po 2,5 letech zamítl žalobu na ochranu osobnosti, kterou podala bývalá personalistka Zuzana Jiránková na spisovatele Oto Linharta. Zhlédla se v postavě potrhlé personalistky Zuzany z jeho knihy Potížista a cítila se poškozena.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Oto Linhart

Článek

„Absolutně neunesla důkazní břemeno,“ uvedla ve středu na adresu žalobkyně soudkyně Městského soudu v Praze Dagmar Stamidisová.

Déle než rok přitom dávala Jiránkové a její advokátce Daniele Hákové prostor, aby žalobu přepracovaly a doplňovaly tak, aby se dala projednat.

Podle Stamidisové z původní žaloby z léta 2011 vyplývalo, že se Jiránková ztotožňuje s postavou knihy, z dalších úprav pak vyplynulo, že jí vadí prezentace knihy, v rámci které byla s postavou ztotožněna. Ať tak či tak, podle soudkyně neprokázala, že by se tak stalo a že by následkem svého zostuzení – ať už v knize, nebo propagací knihy – utrpěla nějakou újmu.

Čím vším se dnes zabýváme, abychom vyhověli různým korektnostem a šíleným lidem, kteří jsou schopni vás tři roky tahat po soudech
Oto Linhart

Jiránková žádala od Linharta omluvu v celostátních denících, odškodné sto tisíc korun a úhradu nákladů soudního řízení. Místo toho bude nakonec soudní výlohy platit sama.

Jak žalobkyně, tak její právní zástupkyně se k rozsudku odmítly pro Právo vyjádřit. Mají ale ještě možnost odvolání k Vrchnímu soudu v Praze.

Linhart: Čas mi nikdo nevrátí

„Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum. Myslím, že je to i důležitý precedens,“ míní spisovatel Linhart. „V dnešní době je míra lidské autocenzury všude tak nesmírná, že jsem z toho úplně vyvedený z míry. Čím vším se zabýváme, co nesmíme, abychom vyhověli různým korektnostem a šíleným lidem, kteří jsou schopni vás tři roky tahat po soudech a zničit vám život,“ podotkl autor knihy.

„Ono se sice prokáže, že nemají pravdu, ale ty tři roky života už vám nikdo nevrátí,“ dodal Linhart.

Bývalá personalistka Jiránková tvrdila, že byla románem a jeho následnou propagací zostuzena natolik, že nemůže sehnat adekvátní práci. Přišla prý o místo s platem 160 tisíc korun měsíčně.

Kniha Potížista vyšla v říjnu 2010 a paroduje prostředí současného managementu v oboru reklamy. Děj se odehrává ve fiktivní nadnárodní firmě Pasta, s. r. o., a antihrdinka, šéfka personalistiky Zuzana, zde symbolizuje odlidštěný model řízení podniku. Kniha je v podtitulu označena jako groteska.

Reklama

Výběr článků

Načítám