Hlavní obsah

Údajný Houskův vrah se prý policii přihlásil sám

Právo, Novinky, ok, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov
Aktualizováno

Policie ve čtvrtek obvinila muže podezřelého z vraždy kontroverzní postavy ústecké ČSSD Romana Housky. Podle televize Prima se policistům přihlásil sám. Nebyl tedy vypátrán policisty, i když měl být v jejich hledáčku delší dobu. Zadržení podezřelého potvrdila policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na fotografii z roku 2005

Článek

Muž, který je obviněn z Houskovy vraždy, se přišel přihlásit na policii sám ve středu, uvedla Prima. Podle jejích informací se oba muži vůbec neznali, otazníkem tak zůstává možný motiv vraždy.

Mohl být tedy někým najatý. Televize ale také zmínila svědectví lidí z Houskova okolí, podle kterých muž, jenž se k činu přiznal, vraždu vůbec nespáchal a mohlo jít o nastrčeného obětního beránka.

Policisté chtějí další podrobnosti o případu zveřejnit v pátek na tiskové konferenci. Zatím potvrdili pouze to, že podezřelého zadrželi a obvinili.

„Ve středu zadrželi kriminalisté Krajského ředitelství Ústeckého kraje muže, který byl po výslechu ve čtvrtek obviněn ze spáchání zločinu vraždy pana Romana Housky. Hrozí mu až 18 let vězení,“ řekla Právu Poláčková s tím, že byl podán návrh na vzetí do vazby.

Vrah Romana Housku zastřelil několika ranami 18. listopadu minulého roku před domem v Chomutově, kde bydlel se svou partnerkou. Mrtvého Housku našel majitel chomutovské stavební firmy Vlastimil Rindoš, který s ním měl v domě domluvenou schůzku. Tělo leželo před garáží a bylo přikryté celtou.

Policisté prohledávají okolí vilyVideo: Karel Otcovský, Právo

Houskova partnerka, někdejší ústecká hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD), byla v té době na zasedání městské rady. Z jednání odešla poté, co se o události dozvěděla. Někdo jí telefonoval, nebyla to ale policie.

Policisté pracovali s několika verzemi

Spekulovalo se o tom, že vlivného muže mohl zavraždit nějaký obchodní partner či někdo, na koho mohl mít kompromitující materiály. Policie také prověřovala přidělené i nepřidělené evropské dotace, veřejné zakázky, ale zaměřovala se i na hazard v Chomutově. Zároveň nevylučovala, že o život jej mohl připravit i nějaký známý.

V Chomutově byl zavražděn Roman Houska Video: Aleš Pelikán, Právo

V únoru vyšlo najevo, že před vraždou došlo ke sporu s pachatelem, protože na místě policie našla ještě zapnutý paralyzér. Dosud není jasné, zda policie našla vražednou zbraň. Kriminalistům nepomohly ani kamery umístěné na střeše garáže, před níž k vraždě došlo. Nebyly totiž zapojené.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila s garáží, před kterou bylo nalezeno tělo zavražděného Housky.

Houska byl v Ústeckém kraji vnímán jako kontroverzní člověk, čelil i podezření z úplatkářství. Podnikatel Jan Šámal z Bíliny v roce 2007 obvinil Housku z toho, že po něm chtěl úplatek 250 tisíc korun za to, že mu zajistí vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. V budově chomutovského magistrátu tehdy zasahovali kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Nikdo ale nebyl obviněn. Houska žádost o úplatek popřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Houska: nová verze – vražda v afektu

I když policie zatím stále neví, kdo stojí za pondělní vraždou vlivného chomutovského politika ČSSD a podnikatele Romana Housky (51), podle zdroje Práva...

Výběr článků

Načítám