Hlavní obsah

Palestinského diplomata zabil výbuch trezoru, který 20 let nikdo neotevřel, tvrdí ministr

• Aktualizováno

Výbuch, k němuž došlo ve středu odpoledne v pražském Suchdole v bytě palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála, může neodborná manipulace s trezorem nebo samovolné spuštění výbušného systému po jeho otevření. Potvrdila to pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Podle palestinského ministra zahraniční trezor pocházel ze starého velvyslanectví a léta ho nikdo neotevřel.

Policejní mluvčí k výbuchu v SuchdoleVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

„Nebyl nalezen žádný nástražný výbušný systém,“ sdělila Zoulová. „V úvahu připadá nedbalostní manipulace s výbušným systémem případně samovolná iniciace,“ dodala s tím, že typ systému určí až expertiza.

Trezor byl podle ní při výbuchu silně poškozen.

„Tento systém se nacházel v trezoru a k jeho iniciaci došlo po otevření dvířek trezoru. Systém mohl být součástí vybavení příslušného trezoru,“ doplnila. Podle ní se v objektu ani v jiném místě žádné jiné výbušné systémy nenašly.

Agentura AP citovala palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího, který prohlásil, že trezor se původně nacházel na starém velvyslanectví v Praze a pak byl převezen do nových objektů. Nejméně dvacet let trezor podle něj nikdo neotevřel.

"Trezor stál nepovšimnut ve starém velvyslanectví. Nikdo se ho nedotkl dvacet, pětadvacet let," prohlásil Málikí. Podle jeho slov až nynější velvyslanec se rozhodl, že trezor otevře. "Když tak učinil, něco se uvnitř (sejfu) stalo a vybuchlo to," citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že není jasné, jak mohl Málikí vědět, že trezoru se přes dvacet let nikdo nedotkl, ani to, proč by sejf měl obsahovat výbušninu.

Policisté v okolí místa výbuchu v Suchdole kontrolovali dva podezřelé předměty, mimo jiné i další trezor, nebezpečné však nebyly.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál

Lidem v okolí bytu velvyslance byla přesto kvůli dalšímu vyšetřování doporučena evakuace a pražský magistrát na místo vyslal evakuační autobusy. Po 19. hodině evakuace skončila a lidé se mohli vrátit domů.

"O situaci jsem průběžně informován, vyšetřování výbuchu dále pokračuje. Podle policejního prezidenta byla učiněna všechna preventivní opatření, bezprostřední nebezpečí nehrozí," řekl primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09).

Policejní prezident Martin Červíček uvedl, že neexistují žádné indicie, že by šlo o teroristický čin. Ochranná služba podle něj přijme určitá interní opatření, aby zajistila všechna střežená místa do doby, než se podaří vyloučit maximum rizik. "Útvary, které spolupracují v boji proti terorismu a podobně, si teď v současné době ověřují některé informace," řekl v ČT.

Televizi Nova Červíček řekl, že se policie nyní bude zabývat tím, proč se výbušniny nacházely v objektech budoucí palestinské ambasády, kde neměly co dělat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

V Internacionální ulici v pražském Suchdole vybuchl systém v trezoru.

Velvyslanec utrpěl devastující poranění břicha, hrudníku a hlavy a zemřel v Ústřední vojenské nemocnici. Jeho manželka a syn, kteří byli v době výbuchu v bytě, neutrpěli žádná zranění.

Do bytu, v němž k výbuchu došlo, se rodina velvyslance přestěhovala před několika dny, právě probíhalo stěhování. Dva nové objekty v Suchdole mají sloužit jako rezidence a velvyslanectví Palestiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám