Hlavní obsah

Lékař Barták plánoval z vězení vraždy

Právo, Radim Vaculík, Jiří Hardoš

Odsouzený lékař Jaroslav Barták (55), který si odpykává čtrnáctiletý trest za znásilňování a vydírání svých deseti asistentek, podle policie ve věznici v Liberci plánoval a domlouval s některými spoluvězni vraždu nejméně tří lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Barták u soudu

Článek

Chtěl se tak pomstít některým významným osobnostem a svým někdejším známým z Lion’s Clubu (Lvího klubu). Mělo to být zřejmě za to, že proti němu u soudu svědčili a že to podle jeho dřívějších vyjádření byli právě oni, kdo se ho snažil dostat za mříže.

Podle informací Práva měli být oběťmi připravovaných vražd někdejší šéf vojenské tajné služby a nyní bezpečnostní expert Andor Šándor, dále známý pražský advokát Oldřich Choděra a také pravoslavný kněz Eugen Freimann z Teplic.

„Mohu potvrdit, že v průběhu tohoto týdne bylo zahájeno trestní stíhání pětapadesátiletého muže pro zločin vraždy ve stadiu přípravy s tím, že oběti měly být tři. V téže věci bylo také zahájeno stíhání i pro zločin vydírání ve stadiu přípravy,“ řekl včera Právu žalobce Radim Kadlček z liberecké pobočky ústeckého krajského státního zastupitelství.

Hrozí mu výjimečný trest

Doplnil, že obviněn byl pouze jeden člověk, podle informací Práva právě Barták. „Právní kvalifikace přípravy vraždy je ve třetím odstavci, tudíž tam hrozí až výjimečný trest,“ dodal žalobce.

Všechny tři potenciální oběti svědčily v minulosti v rámci procesu s Bartákem a měly dříve s lékařem rozpory. Šándor s Choděrou se ho snažili vystrnadit ze Lvího klubu, druhý ze jmenovaných se navíc údajně s Bartákem soudil. Freimann zase prý odmítal přijmout do rytířského řádu sv. Konstantina a Heleny Bartákova přítele.

Barták v reakci na jejich výpovědi obviňoval jmenovanou trojici z komplotu a tvrdil, že celé jeho obvinění včetně výpovědí poškozených žen připravila spolu se zpravodajskými službami.

Šándor, Choděra i muž, který se v telefonu představil jako Freimann, Právu včera potvrdili, že je liberecká policie kvůli údajné přípravě jejich vraždy nedávno kontaktovala a sdělila jim i Bartákovo jméno jako toho, kdo měl zločin plánovat.

Měli je pobodat v MHD

Jak se také Právu podařilo zjistit, Barták dostával od své bývalé manželky pravidelně různé balíčky i peníze, díky kterým se snažil získat na svou stranu některé spoluvězně.

S těmi, kteří by měli v dohledné době opustit nápravný ústav, se pak údajně domlouval na tom, jak vraždy dotyčné trojice provedou: vyhlídnutou oběť měl prý najatý vrah pobodat v době dopravní špičky v některém z pražských hromadných prostředků, například v přeplněné tramvaji či metru, aby nebylo možné pachatele zjistit.

Jenže podle zdrojů Práva neměl Barták při výběru svých kompliců šťastnou ruku. Jeden z nich totiž vše oznámil zřejmě dozorcům a následně i liberecké kriminálce a zároveň zdůraznil, že nikdy neměl v plánu vraždit.

„Nikdo z těch oslovených spoluvězňů neuvěřil bájné lhavosti doktora Bartáka a nemínil žádný čin vykonat,“ řekl včera zdroj Práva z justičního prostředí. Doplnil, že se u odsouzeného muže v poslední době progresivně projevuje zřejmě psychická porucha a není prý vyloučeno, že následně skončí v detenčním ústavu. Hrozbu v podobě plánovaných vražd sice policejní i justiční orgány braly vážně, nicméně její reálnost údajně nebyla tak vysoká.

„Nikomu se nic nestalo a nestane, vše bylo zastaveno v zárodku,“ podotkl další důvěryhodný zdroj z justice.

Přesto Vězeňská služba ČR už Bartáka zřejmě právě kvůli tomuto případu v minulých dnech podle informací Práva z několika zdrojů přestěhovala z liberecké věznice do nápravného ústavu ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku.

Obětí mohlo být až šest

„Mohu říci, že policie mě o této věci informovala. Řekla mi, že mu (Bartákovi) bylo sděleno obvinění. Věřím, že pokud s takovouto informací přišla policie, tak že ji má dobře podloženou, že to celé bude vyšetřeno a po zásluze bude za to vyměřeno,“ uvedl Šándor.

Podle svých slov neví, proč by se ho měl Barták snažit odstranit. Z vyjádření policistů si prý rovněž dovodil, že údajně plánovaných obětí mohlo být dokonce až šest.

„Já jsem, popravdě řečeno, informaci přijal, kolena se mi neroztřásla a v tuto chvíli pouze čekám, jak orgány činné v trestním řízení budou postupovat dál,“ poznamenal.

Policejní ochranu prý Šándor nedostal a ani o ni nežádal. „Ne že bych tu informaci podceňoval, ale z důvodu, že mi ani nebyla nabízena, tu hrozbu nevnímám jako eminentní. Ale neříkám, že ji beru na lehkou váhu,“ dodal.

Choděra se vyjádřil podobně. „Vím od policie z Liberce, že Barták údajně chtěl organizovat nějaké vraždy. A že měli zabít mě nebo Andora Šándora,“ sdělil Právu advokát s tím, že jej ale policisté zároveň uklidňovali. „Řekli mi, že je všechno v nejlepším pořádku, že se nemusím ničeho obávat,“ doplnil advokát.

Policisté ho prý navštívili 18. listopadu, ani on žádnou ochranu podle svých slov nedostal. „Bojím se, že kdybych řekl, že je blázen, tak ho mohou dát do nějakého ústavu a za rok propustit. Takže říkám, není blázen, je plně odpovědný a ať je raději v kriminále,“ prohlásil Choděra s tím, že se Barták tímto způsobem mohl chtít pomstít.

Právo se včera dovolalo i na telefonní číslo, které patří podle webu teplické radnice třetí z domnělých obětí, Freimannovi. Muž, jenž se tímto jménem představil, návštěvu policie potvrdil také. Podle jeho sdělení za ním přijeli dva kriminalisté z libereckého krajského ředitelství.

„Chtěl mě nechat zavraždit pan Barták,“ uvedl muž, co od nich zjistil. Freimann tedy věděl, o co jde, a znal i identitu dalších údajných obětí, tedy Šándora i Choděry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám