Hlavní obsah

Partner ústecké exhejtmanky Vaňhové Roman Houska byl zavražděn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov
Aktualizováno

Podle informací Práva byl v pondělí navečer zastřelen životní partner náměstkyně ústeckého hejtmana a předsedkyně okresního výkonného výboru ČSSD Jany Vaňhové Roman Houska. Podle nepotvrzených informací byl jednapadesátiletý muž nalezen mrtvý u vily v Chomutově, kde oba žili.

V Chomutově byl zavražděn Roman Houska Video: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Vraždu člena ČSSD Housky v úterý ráno potvrdil bez dalších podrobností ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec. "Mohu potvrdit, že Roman Houska zemřel násilnou smrtí," řekl Jakovec. Po pachateli policisté pátrají.

Více odmítl státní zástupce říci s tím, že na případ je uvaleno informační embargo.

Kontroverzní podnikatel

„Bydlím tady v ulici, střelbu jsem ale neslyšel. Prý pana Housku nalezli s prostřelenou hlavou u garáže,“ řekl Právu jeden z obyvatel ulice Kamenný vrch.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na archivním snímku z roku 2005

„V současné době probíhá ohledání místa činu a ve věci byla nařízena soudní pitva. Po dohodě se státním zástupcem veškeré informace k tomuto případu půjdou cestou Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem,“ řekla krajská policejní mluvčí Jana Matonohová.

Ulice Kamenný vrch, kde se nachází vila, v níž Houska s Vaňhovou žili a kde kolem sedmé večer k násilnému činu došlo, byla neprodyšně uzavřena.

Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje za ČSSD Vaňhová se večer na dotaz Práva k tragické události odmítla vyjádřit.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD)

Chomutovský podnikatel Houska byl vlivným mužem v ČSSD v Ústeckém kraji. Podle názoru mnoha lidí, kteří ho znali, byl kontroverzní osobou. Nejznámějším případem, v němž někdejší místopředseda okresního výkonného výboru ČSSD v Chomutově figuroval, byla kauza, v níž měl v říjnu roku 2003 najíždět na strážníka městské policie v Chomutově. Houska byl při parkování zastaven městským strážníkem, se kterým se dostal do sporu a strážníkovi měl přejet nohu. On sám však tvrdil, že byl „šikanován“, strážník si prý nohu pohmoždil, když mu kopal do auta. Houska byl tehdy odsouzen s podmínkou.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policisté chomutovskou ulici Kamenný vrch, kde byl zavražděn Roman Houska, neprodyšně uzavřeli.

V roce 2005 Houska vysoudil omluvu na svém kritikovi, spolustraníkovi Janu Pieglovi, který jej označoval za „neodsouzeného vyděrače”. Kritizoval mimo jiné způsob, jakým Houska zbohatl v roce 1997 na prodeji pozemků pro chomutovský hypermarket Globus, a obvinil ho z rozkrádání krajského rozpočtu. Omluvu od Housky naopak neúspěšně požadoval Jiří Paroubek, kterého srovnal s někdejším sovětským tyranským politikem Laventijem Berijou.

Když v lednu 2005 odstupoval z funkce krajského předsedy ČSSD Jaroslav Foldyna, málem se dostal s Houskou do fyzického střetu, ačkoliv oba poté potyčku bagatelizovali jako běžnou rozepři.

Vloni mu byl zabaven řidičský průkaz poté, co se odmítl podrobit dechové zkoušce na alkohol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám