Hlavní obsah

Nůž neprojel tukovou vrstvou, před smrtí zachránila muže jeho obezita

Právo, Petr Kozelka

Obezita zabíjí. Ovšem někdy morbidní obezita může paradoxně zachránit život, jak se tomu stalo v případu z Boskovic na Blanensku. Claudie K. se tam měla pokusit zavraždit svého otce, jenže čepel nože nepronikla přes vydatné tukové zásoby muže. Útok, který by pro většinu lidí skončil smrtí, tak napadený přežil. Dcera se ze svého činu začala ve čtvrtek zpovídat před Krajským soudem v Brně, hrozí jí až 18 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Claudie K.

Článek

K útoku došlo na začátku dubna v jednom z bytů v Boskovicích. „Obžalovaná bodla pětkrát svého otce ležícího na posteli, nůž s 15centimetrovou čepelí si vzala v kuchyni a otce bodla do krku, třikrát do břicha a jednou do stehna. Jen díky štěstí a velké obezitě poškozeného nedošlo k zasažení důležitých orgánů. V nemocnici se muži zastavilo srdce, ale lékařům se ho podařilo oživit a zachránit,“ řekl v obžalobě státní zástupce.

Přiznala se policistům

Teprve dvaadvacetiletá dívka celou dobu vyšetřování zarytě mlčela, stejnou taktiku zvolila i před soudem. Usvědčují ji ale zejména výpovědi policistů, kteří jako první dorazili na místo činu. „Byli jsme tam současně se záchranáři, dcera mi řekla, že vzala nůž a několikrát bodla svého otce, prý proto, že měla strach. Po bytě chodila i její matka, která vykřikovala, že už nemá dceru, co to prý udělala,“ prohlásila policistka. Její kolega potvrdil, že i jemu se dcera hned na místě přiznala.

„Poškozeného jsem se ptal, kdo mu to udělal, řekl, že jeho dcera,“ dodal policista.

S transportem muže do sanitky museli kvůli jeho váze pomoci hasiči. „Měl hlubokou ránu vedoucí přes ucho do krku v hloubce 10 centimetrů, další tři rány do břicha hluboké 20 centimetrů, rána pod tříslem byla hluboká 10 centimetrů. Žádná rána nepronikla do dutiny břišní, protože poškozený měl na břiše tukovou vrstvu tlustou 35 centimetrů. Při útoku došlo k promáčknutí břišní stěny, proto nůž s 15centimetrovou čepelí mohl zajet tak hluboko. Byl to intenzivní útok, ale paradoxně pro nadměrnou obezitu čepel nože nemohla proniknout do dutiny břišní, obezita zmírnila i následky zasažení krku a stehna,“ konstatovala znalkyně z oboru soudního lékařství. Muž byl i před svým zraněním neschopný pohybu, jen s pomocí dvou osob byl schopen udělat pár kroků.

Podle znalců je mladá žena mentálně retardovaná, ale skvěle se vyzná například v penězích. Už několikrát byla hospitalizovaná na psychiatrii, protože vyhrožovala rodině násilím. K soudu ji přišla podpořit početná ekipa příbuzných, kteří při odchodu vykřikovali, ať se drží, že všechno dobře dopadne. Jak to ve skutečnosti dopadne, bude jasné na konci září, předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová totiž hlavní líčení odročila za účelem výslechu dalších svědků a následného verdiktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám